Korunk egyik kedvelt szolgáltatása, a plasztikai sebészet, ma már olyan eredményeket képes produkálni, amelyek elképzelhetetlenek voltak néhány évtizeddel ezelőtt. A szakemberek mindig is kísérleteztek, és igyekeztek a határokat feszegetni, ám ez nem csak az elmúlt időszakban volt így, hanem már az ókorban is. A test formásabbá, tetszetősebbé varázsolása már a törzsi kultúrákban is az emberek igénye volt, hiszen a tetoválások, vagy a fül méretének megnövelése akkortájt is elterjedt volt. Ebben a cikkben a plasztikai sebészet története kerül górcső alá.

Hogyan plasztikáztak eleink?

Az ókori társadalmakban elsősorban az orrműtétek kerültek gyakran alkalmazásra, de nem a plasztikai sebészet az ókorbanmai, hagyományos értelemben. II.Ramszesz fáraónak például igyekeztek halála után is megőrizni méretes orrát, ezért csontszilánkokkal tömték azt ki. Az indiai szanszkrit írások arról tanúskodnak, hogy a háborúk folyamán sérült orrt a homlokról áthelyezett bőr segítségével igyekeztek pótolni. Ez az eljárás sokáig tartotta is magát, és brit sebészeken keresztül jutott el kontinensünkre. Az ókori Róma és az ott uralkodó nézetek a tökéletes testet tartották csak elfogadhatónak, éppen ezért a deformitásokkal születetteket kifejezetten társadalmon kívülinek bélyegezték, és az elhízás látható jeleit is igyekezték műtétekkel korrigálni. A középkor századaiban a fejlődés sajnos megtorpant, aminek oka részben az volt, hogy a sebészeket boszorkányoknak tartották, és úgy vélték minden betegség isteni büntetés. Később, a reneszánsz idején indult újabb fejlődésnek a plasztikai sebészet.

A plasztikai sebészet története és fejlődése

Végül I. világháború idején történt meg az áttörés, amikor a sérült katonákon végeztek rekonstrukciós célú beavatkozásokat. Hamarosan kifejezetten olyan kórház is nyílt, ahol ilyen műtétekre került csak sor. A 60-as évektől kissé háttérbe szorult a hadirokkantak ellátása, és ezzel a rekonstrukciós jelleg, és hamarosan előnyt élveztek a szépészeti célú plasztikai műtétek, melyek Amerikában rendkívül gyorsan elterjedtek. A 90-es éveket követően már nálunk is széles választékban elérhetőek voltak a beavatkozások, és klinikánk az árakat is egyre inkább igyekeznek úgy alakítani, hogy bárki számára elérhetőek legyenek a plasztikai műtétek – ha másként nem is, de hitelezés útján biztosan. A mellplasztika még mindig vezeti a népszerűségi listát, de sokan döntenek a hasplasztika, vagy a fiatalos megjelenést kínáló arcplasztika mellett is.esztétikai sebészet eredményei

Napjainkban, amikor szinte nincs is olyan testrészünk, melyet ne korrigáltathatnánk sebészeti úton, nehezen képzeljük el, hogy ez bizony nem mindig volt így. Manapság a plasztikai sebészettel foglalkozó klinikák százai várják a szépülni, formálódni vágyó pácienseket, és a feszes formák, a zsírmentes test és az arcfiatalítás ma már nem csupán álomnak számítanak. Az egyik legnépszerűbb ilyen klinika a Plasztikai Sebészeti Centrum Budapest. A mai fejlettségi szint eléréséhez azonban évezredeken keresztül vezetett az út. A háborúk kiemelt szerepet kaptak ebben, hiszen a harcok során gyakoriak voltak a sérülések, melyeket minél tökéletesebben szerettek volna a szakemberek korrigálni.

Az első plasztikai sebészet alapítása

Az első világháború idején a fej és nyak sérülései voltak a leggyakoribbak, így a plasztikai beavatkozások e téren indultak fejlődésnek akkortájt. Harold Delf Gilles alapította az első olyan kórházat, ahol kifejezetten rekonstrukciós céllal végeztek műtéteket. Hasonlóan a középkorhoz, még jó néhány évvel utána is kuruzslónak bélyegezték a sebészeket. Ennek hátterében az orvostudomány akkori fejlettsége is állt, ugyanis nem volt ritka, hogy hegek, komplikációk jelentkeztek a műtétek után, és akár amputációt is szükségessé tettek ezek. Fontos volt tehát, hogy kidolgozzanak egy olyan szabályrendszert, mely a plasztikai műtétek végzésére, valamint az ehhez szükséges végzettségre vonatkozik. A plasztikai sebészet Gilles munkásságának köszönhetően egy önálló szakterületté vált, és hamarosan megszületett az American Society of Plastic Surgeons elődje, az American Association of Plastic Surgeons, méghozzá 1931-ben.

 

A 21. századi plasztikai sebészet kialakulása

A második világháború idején még nagyobb lendületet kapott a terület, ami az orvostudomány folyamatos fejlődésének is volt köszönhető. Mivel azonban a hadirokkantak száma a háború végeztével egyre kevesebb lett, így a plasztikai sebészet a rekonstrukciós jelleg mellett egyre többet foglalkozott a szépészeti jellegű beavatkozásokkal. A marketing és az egyre nagyobb bevételek érdekében sokszor gúnynevekkel illették az olyan elhízásból eredő külső jegyeket, mint a lógó has, vagy a felkaron a megnyúlt bőr. Ez utóbbira például előszeretettel mondták, hogy denevérszárny. A plasztikai beavatkozások népszerűsége az 1990-es évek után egyre nagyobb lett, és ma már szinte bármely korosztály szívesen teszi le a voksot mellette.plasztikai sebészet története

A plasztikai sebészet története