Mellkisebbítő műtét mind a férfiaknál mind pedig a hölgyeknél szükségessé válhat. Sokszor akár az egészséges életmód fenntartása érdekében ajánlott a műtétek elvégzése. Férfiaknál a megnagyobbodott, szinte elnőiesedett melleknél alkalmazzák ezt a műtéti eljárást. Hölgyeknél akkor szokott leginkább elérkezni a döntés pillanata, amikor már fizikailag nem bírják a megterhelést. A nagy mellek iszonyú súly cipelésére kényszerítik a testet.

Mi okozhatja a mellkisebbítő műtét szükségességét?

A gerinc, a váll és a hát nem sokáig bírja a terhelést és bizony akár súlyos deformálódást is okozhatnak. Egy nehéz mell még a gerincferdülés problémáját is előtérbe hozhatja a hölgyeknél. Természetesen sokakat nem is az egészségügyi probléma aggaszt jobban, hiszen jó kondícióval rendelkezőknek ez nem feltétlenül okoz problémát, hanem a napi munkavégzés során már szinte kezelhetetlennek érzik a nagy melleket. További különleges esetek is szóba jöhetnek, amikor a mellkisebbítés ígérkezik a legjobb megoldásnak.

Ilyen az,

hátfájás a nagy mellek miatt

  • amikor a mellek mérete egyáltalán nem illeszkedik a testhez, tehát nem méretarányos,
  • a mellbimbók teljesen megereszkedtek a mell súlya miatt,
  • az egyik mell teljesen eltérő méretű a másiktól,
  • a mell alatt súlyos bőr irritációk alakultak ki,
  • a fizikai aktivitást a mellek mérete korlátozza.

Ilyenkor csak a mellkisebbítés nyújthat megfelelő megoldást.

A műtétet megelőző vizsgálatok

A mellkisebbítő műtét előtt egy teljes körű kivizsgáláson is részt kell vennie a pácienseknek. Ilyenkor felderítik, hogy nincsen-e olyan egészségügyi problémája a páciensnek, amely miatt nem lehetséges a műtét elvégzése. A vizsgálatokat természetesen a legjobb klinikán végzik, hiszen fontos, hogy a páciensek minden szolgáltatást elérjenek épületen belül. Laborvizsgálatok, illetve egyéb vizsgálatok elvégzése is szükségszerű lehet. Ilyen lehet egy EKG, egy mell ultrahang, röntgen, mammográfia. Minden esetben a plasztikai sebész fogja javasolni a szükséges vizsgálatokat. Néha a műtét előtt egy kis életmódváltás beütemezése sem árt. Itt gondolunk a dohányzásra, a könnyebb ételek fogyasztására és a sok folyadékra. Sokszor vitaminok szedését is kéri a kezelőorvos. A mellkisebbítő műtétek előtt tilos természetgyógyászati szereket használni.

Hogyan zajlik a mellkisebbítés?

mellkisebbítő műtétMellkisebbítő műtétek során a szükséges bemetszések helyét mindig előre megválasztja a sebész, mégpedig úgy, hogy az egyéni adottságokat veszi figyelembe. Kisebb korrekciós műtét esetén vertikális bemetszést alkalmaznak, azaz rövid bemetszést, míg nagyobb korrekciónál a fordított T metszést ejti meg a sebész. Mindig a plasztikai sebész fogja személyre szabottan eldönteni, hogy melyik bemetszést fogja alkalmazni a műtét során. A műtét nem jár fájdalommal, hiszen azt altatásban végzik. A műtét után azonban némi fájdalommal bizony számolni kell.

A gyógyulás időszaka, regeneráció

Némely esetekben már a műtétet követő 1-2 hétben vissza is lehet térni a munkába, de természetesen ettől eltérő esetek is előfordulhatnak. A felépülés időszakában el kell kerülni a hajolgatást és a súlyok emelését, cipelését is. A műtét utáni pár napban valószínűleg fájdalomcsillapító szedése szükséges, ezt természetesen szintén a kezelőorvos fogja felírni és a fájdalomcsillapítót is ő választja ki. Otthonunkban bátran alkalmazzunk hideg vizes borogatást a fájó területen.mellkisebbítés előtte utána képek