Miután letetted a voksod a mellplasztikai műtét mellet és jelentkeztél konzultációra a klinikára, ahol a beavatkozást fogják végezni, el kell döntenetek – Neked és az orvosodnak -, hogy milyen fajtájú és formájú szilikonból készült implantátum kerüljön “beépítésre”. Természetesen a plasztikai sebész fog tanácsolni a testalkatodhoz illő darabot, de a végső szó, a döntés a tiéd. A következőkben ismertetjük a mellimplantátum fajták és mellimplantátum formák tudnivalóit, valamint a mellimplantátum méreteket, továbbá néhány fontos információt, hogy mire kell okvetlenül figyelned a választáskor.mellimplantátum fajták

Mellimplantátum fajták

Alapvetően két fajtájú mellimplantátumot különböztetünk meg

 • A fiziológiás sóoldattal töltött és
 • a szilikonnal töltött implantátumot

Mi a különbség a két implantátumfajta között?

A sóoldattal töltött fajtát kedved szerinti méretre lehet tölteni a műtét közben vagy a beavatkozás utáni hetekben is. hátránya azonban, hogy a másfél évtizedes élettartam végéhez közeledve zsugorodás észlelhető az implantátum méretében, továbbá a tapintása is veszít természetességéből. Ezzel szemben a szilikonnal töltött mellimplantátum fajták mérete nem csökken, sőt a tapasztalatok szerint ez az anyag hasonlít a legjobban az eredeti mellek tapintásához. Ráadásul a szilikon teljesen veszélytelen anyag, az orvostudomány és a kozmetikaipar régóta alkalmazza különböző célokra. A jó minőségű, szilikonból készült mellimplantátumok nagyon erős és ellenálló anyagokat tartalmaznak és a bennük lévő folyadék hosszú időn át megtartja eredeti állapotát, így a prémium kategóriás implantátumokra közel egy életen át tartó garanciát vállal a gyártó. A jó klinikák számára ez kardinális, ugyanis a klinika hírneve mindennél fontosabb és nem engedhetik meg senkinek, hogy ezt a képet lerombolja egy silány termékkel.mellimplantátum típusok

Egy kiváló plasztikai sebészet ismérvei

Egy magánklinikán általában többfajta márkával dolgoznak annak érdekében, hogy a felmerülő igényeket maximálisan ki tudják elégíteni. Nem csak egy gyártó termékeit használják, hanem mindig újítanak és a legfrissebb trendek szerint alakítják kínálatukat. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki pár évvel ezelőtt járt egy klinikán, annak ismét ki kellene cserélnie implantátumait, hiszen ebben a szakmában nem olyan gyakoriak és szembetűnőek a változások.

Mellimplantátum formák

Alapvetően két formájú mellimplantátumot különböztetünk meg.

 • A kerek alakút éskerek és csepp formájú mellimplantátumok
 • a csepp formájút.

Mi a különbség a két implantátumforma között?

A kerek alakú a mell felső részének a volumenét növeli meg, ezzel egy emeltebb látszatot kelt, míg a csepp formájú – vagy más néven anatómiai formájú – egy sokkal diszkrétebb kinézetet kölcsönöz megtartva a mellek természetes hatását.

Egy prémium minőségű mellimplantátum ismérvei

Nagyon lényeges, hogy az anyagoknak egyáltalán nem szabad tüneteket okozniuk a műtétet vállalóknál, hiszen minden esetben antiallergének és teljesen sterilizáltnak kell lenniük. A baj általában akkor történik, ha valaki a kecsegtetően olcsó eljárás mellett dönt és megalkuszik egy ismeretlen implantátummárka behelyezésével is. Ilyen esetekben a mellplasztikai beavatkozás több szempontból is veszélyt jelenthet. Az első és legfontosabb az egészségkárosodás. Vannak olyan magukat plasztikai sebésznek mondott személyek, akik szinte hihetetlen áron vállalják a műtétet és általában egy beavatkozásra egyáltalán nem alkalmas szobában hajtják végre, mindennemű sterilizáció nélkül, gyenge minőségű implantátumokat használva. Számos olyan esettel találkoztunk és biztos mindenki hallott ilyen történeteket, amikben arról panaszkodnak a károsultak, hogy sebfertőzést kaptak, vagy a szilikonból készült implantátum nem volt megfelelően bevizsgált gyártó terméke és egy bizonyos idő után elkezdett szivárogni a folyadék a testbe, ami a mell deformációjához és életet veszélyeztető kondícióhoz vezetett.

A legnépszerűbb mellimplantátum típusok márkái

Alapvetően három kiemelkedő mellimplantátum márkát különböztetünk meg:

A mellimplantátumok típusai között felületük anyagában is van különbség. A három gyártó az alábbi termékeket kínálja széles választékban és méretben.

 • Silimed: Kerek és csepp formájú, felületüket tekintve texturált és pure polyuretán változatban érhetők el.
 • Allergan: Kerek és csepp formájú, felületüket tekintve texturált és sima kivitelben rendelhetők meg.
 • Mentor: Kerek és csepp formájú, felületüket tekintve texturált és sima implantátumokat forgalmaz.

Silimed (Brazília)Allergan (USA)Mentor (USA)
silimed implantátumallergan implantátum

 

A mellplasztikai műtétek változatai

A mellplasztika nem egyenlő a mellnagyobbítással. Előfordul, hogy valaki például egy korábban elrontott műtétet szeretne rendbe hozni és ezért fordul plasztikai sebészethez segítségért vagy egészségi állapotukból kifolyólag meg kell változtatni mellük alakját. Azt javasoljuk mindenkinek, ne hamarkodja el a döntést és jól járja körül a mellplasztikai műtétek témakört mielőtt elkezdi a folyamatot. Ha esetleg nincs meg az elegendő anyagi háttér, hogy jelentkezz, inkább várj a műtéttel, ne kockáztasd az  egészséged egy olcsóbb, de sokkal gyengébb minőségű műtéttel.

Milyen mellimplantátum méretek vannak?

Mellplasztika és mellnagyobbítás mellett naponta döntenek nők, így nem meglepő hogy nagyon is tisztában vannakmellimplantátum méretek azzal, hogy mire kell figyelniük, amikor a műtétre kerül sor és milyen döntéseket szükséges meghozni műtét előtt. A fontos döntések között a következők szerepelnek: mely testrészükre óhajtják az implantátumot beültettetni, milyen legyen az implantátum formája, a felszíne és természetesen a mérete. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy ezeket a döntéseket egyedül meghozni nem lehet. Az ajánlott klinikákon profi csapat lesz mindenben a segítségetekre. A műtétet végző orvos minden esetben segít a megfelelő méretű implantátum kiválasztásában.

Köbcenti, átmérő, vastagság – ami meghatározza az implantátumot

A mellimplantátum mérete talán a legfontosabb, hiszen – értelemszerűen – ez határozza meg a jövőben a mellméretet. Sokszor a hölgyek magazinokat mutatva kérik az orvosaikat, hogy ilyen méretű keblekre vágynak. Professzionális és évtizedes tapasztalattal rendelkező ajánlott sebészek segítenek kiválasztani, tanácsokat adni, hogy milyen méretű implantátum illeszkedne a legtermészetesebb módon a páciens testéhez.

Mégis hogyan lehet kiválasztani a megfelelő méretű implantátumot?

Az implantátumok méretét alapvetően köbcentiméterben jelölik. Ez azonban csak egy adat a sok közül, hiszen fontos még a mellimplantátum átmérője és vastagsága. Itt azonban még nincs vége, hiszen az implantátumok mind anyagukban, mind formájukban is eltérnek egymástól. Ilyenkor a plasztikai sebész felméri a páciens testi adottságait és ennek fényében tudja megtenni javaslatát a megfelelő implantátumra. Az orvos a következő szempontokat szem előtt tartva fogja meghozni végső döntését:

 • milyen igényeket és elvárásokat támaszt a páciens az implantátummal szemben
 • a páciens milyen életmódot folytat
 • a páciens méretei és testének arányai
 • a rendelkezésre álló mellszövet mennyisége
 • a mellek és a mellkas szélessége

Milyen profilú mellimplantátumok vannak?

Természetesen gyártónként változhat mellimplantátum fajták kínálata, de alapvetően három különböző profilú implantátumot különböztetünk meg:

 1. alacsony profilút,
 2. közepes profilút,
 3. magas profilút.

mellimplantátum profilok

Természetesen mindenki nagy implantátumokról álmodik, de egy aktívan sportoló hölgynek ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás. A nagyméretű implantátum behelyezése ezekben az esetekben nem javasolt. Akkor is gond van, ha a páciens mellkasa keskeny, hiszen ekkor sem lehet bármely méretű implantátumot behelyezni.

Hogyan tudom kiválasztani a megfelelő méretet?

Módszerek tekintetében kosárméret, a mellek megmérése, rizspróba és előtte-utána fényképek segítik a választást. A kosárméretét minden hölgy ismeri, így ez valószínűleg kézzel fogható megoldásnak bizonyulhat, ám a végső döntéshez nem elég. Általában ha egy B kosárméretet D kosárméretre szeretnénk cserélni, akkor minimum 300-400 köbcentiméteres implantátumot kell választani. A mellek mérésével és az implantátum gyártók táblázata alapján lehet kiválasztani az implantátumot. Ilyen esetekben a mellek szélességét kell összevetni a gyártók által megadott implantátum átmérővel. Egy átlagosnak mondható 12 centiméteres mell átmérőhöz a 11 illetve a 11,5 centiméter szélességű implantátum nyújthat megoldást.

rizspróba

A rizspróba módszere azt jelenti, hogy otthon fel kell venni egy olyan melltartót amekkora mellre vágyunk, majd egy zacskóba töltsünk rizst,  ezt pedig helyezzük a kosárba. Ügyeljünk arra, hogy teljesen töltsük ki a kosarat. Ezután meg kell mérni a betöltésre kerülő rizs súlyát. Egy csésze rizs körülbelül 240 gramm. A következő táblázat csésze alapján jelöli mekkora implantátumra vágyunk.

Segítségedre lehetnék még az előtte és utána fotók , mert általában jelölésre kerül az adott páciens mérete és a beültetett implantátum mérete is. Ezek segítségével is közelebb lehet kerülni az optimális döntéshez.

Hol érdemes mellplasztikai műtétet végeztetni?

A tanácsok és az információk alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor hova jelentkezz mellplasztikai műtétre. Mi két budapesti klinikát tudunk javasolni, ami 100%-os elégedettségi mutatóval rendelkezik, továbbá nemzetközi garanciát (ISAPS) vállaló plasztikai sebészek dolgoznak benne. Ezen klinikákon a mellplasztikai beavatkozás garantáltan steril körülmények között történik, a beteggel konzultálva és minden szükséges vizsgálat elvégzésével. A szakorvosok nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a legjobb minőségű implantátumok beszerzésére és a személyre szabott nagyságú mellnagyobbításra. A sebészeket segítő ápolószemélyzet gondosan kiválasztott szakemberekből áll, így magabiztosan állítjuk, hogy az itt végzett műtétek minden esetben nagyszerű eredménnyel zárulnak és minden páciensük elégedetten távozik a procedúra leteltével.

A két ajánlott budapesti plasztikai sebészet

 

Nemzetközi Plasztikai SebészetPlasztikai Sebészeti Centrum

Milyen mellimplantátum fajták vannak?