Mommy makeover – anyaként is nőcisen!


Azok a nők, akik szem előtt tartják a mai szépségtrendeket, meg akarják őrizni testük húszas éveire jellemző feszességét, sportos vékonyságát az anyaság éveiben is. A várandósság, szoptatás hormonális változásai, a súlygyarapodás majd súlyvesztés természetes velejárója a szövetek megnyúlása, az alakváltozás. Ma már nem törvényszerű, hogy az anyai szerepkörrel el kell búcsúzni a fiatalos szexuális vonzerőtől.

A mommy makeover, a szülés utáni alakkorrekció lehetővé teszi a gyermekvállalás kedvezőtlen nyomainak eltüntetését. Mivel mindenki egyéni genetikai adottságokkal rendelkezik, eltérő, hogy milyen mértékben érintette testének egyes részeit egy vagy több gyermek vállalása. Ezért a mommy makeover minden esetben egyedi, több területet is érintő, kombinált plasztikai sebészeti beavatkozás.

Mit jelent a szülés utáni alakkorrekció?

Kevesen vannak, akik olyan szerencsés genetikai adottsággal rendelkeznek, hogy a gyermekáldás után szinte teljes mértékben visszanyerik korábbi alakjukat. A leginkább igénybe vett terület a has és a mell bőrének megnyúlása több gyermek után kivédhetetlen. Az előzetes konzultáció során az orvos és páciens felméri a korrekcióra szoruló területeket, megbeszélik, milyen beavatkozással milyen eredmény érhető el, lehetséges-e egy kombinált műtét során valamennyi korrekciót elvégezni, vagy csak több lépésben kivitelezhető. Az alábbi beavatkozások jönnek szóba:

 1. Mellfelvarrás
  A megereszkedés mértékétől függő műtéti technikával helyreállítható az eredeti anatómiai állapot, ha elegendő a mirigyállomány a mell kielégítő méretének megtartásához. A megnyúlt bőrfelesleg kimetszésével a mell valamennyit veszít méretéből. A beavatkozás során lehetőség van a bimbóudvar kisebbítésére is.
 2. Mellfelvarrás implantátum beültetésével
  Ha nincs elegendő mirigyállomány ahhoz, hogy a tervezett mellfelvarrással megfelelő mellméret maradjon meg, a mellfelvarrást implantátum beültetésével kombinálják. Ebben az esetben az implantátum megválasztásával nemcsak a mell helyzete, hanem mérete, alakja is formálható.
 3. Mellkisebbítés
  Előfordulhat, hogy a szoptatás befejeződése után zsírszövettel megnagyobbodott mirigyállomány marad vissza. A mellfelvarrás önmagában nem hozna tartós eredmény, mert a nagyméretű, elnehezedett emlők bőre ismét megnyúlna. Az elzsírosodott mirigyállomány egy részének eltávolításával, mellkisebbítéssel hozható csak létre megfelelő esztétikai eredmény.
 4. Hasplasztika
  Ha a has kitágult bőre nem nyeri vissza eredeti méretét, többletredőket, laza bőrfelszínt képez, amit gyakran a tágulás során keletkezett szakadások a kötőszövetben, a striák csíkoznak. A hasplasztika során kimetszik a megnyúlás után visszamaradt felesleges bőrtöbbletet.
 5. Hasplasztika zsírleszívással
  Esztétikusabb kontúr hozható létre, ha a hasplasztikát zsírleszívással kombinálják. Ezáltal a kedvezőtlen helyen lerakódott és a fogyással le nem ment zsírréteget is eltávolítják.

Mikor érdemes a mommy makeover beavatkozást elvégeztetni?

Ahhoz, hogy a plasztikai sebészeti beavatkozás a legoptimálisabb, tartós eredményt nyújtsa, fontos meghatározni, hogy mikor is történjen a műtét. Nyilván minden nő legszívesebben azonnal a régi bőrébe ugrana vissza, érdemes azonban várni a műtéttel, mert a természet maga is sok mindent elvégez a regenerálódás során, és csak akkor belevágni, amikor a szervezet már nem az „anyai üzemmódban” funkcionál. Mivel a szülés utáni alakkorrekció két leghangsúlyosabb területe a has és a mell, a plasztikai sebészeti beavatkozás időpontjának megállapításnál ennek a két területnek az állapotára figyeljünk!

 1. Has. Javasolt, hogy a műtét előtt az édesanya érje el azt a testsúlyt, amit a műtét után is szeretne megtartani, amivel a későbbiekben hosszabb távon is elégedett lesz. Először érdemes a súlyfeleslegtől megszabadulni, azután jöhet a has megnyúlt bőrének korrekciója. A műtét utáni nagyobb mértékű fogyás ugyanis ismételten laza, megnyúlt szöveteket eredményezne.
 2. Mell. Nemcsak a szoptatás, hanem már a várandósság alatt is megnő a mell. A tejtermelődés alatt megduzzadt tejmirigyek a szoptatás befejeződése után kb. hat hónappal nyerik el a már nem változó, állandó méretüket. A mirigyállomány között felszaporodott zsírszövet is ekkorra húzódik vissza abban a mértékben, amennyi várható.
 3. Két lépésben történő beavatkozásnál a két műtét között hat hónapnak kell eltelnie.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink