Kompressziós melltartó mellműtét után


Egyes mellplasztikai sebészeti beavatkozások után speciális melltartót kell hordani a műtétet követő négy-nyolc hétben. Ez a kompressziós melltartó. Anyagát, formáját kifejezetten a mellplasztikai műtétek utáni gyógyulási időre tervezték. 

Milyen beavatkozások után kell kompressziós melltartót hordani?

Mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mellnagyobbítással kombinált mellfelvarrás és mellkisebbítés után a gyógyulás első fázisában a plasztikai sebész által javasolt ideig, az általa javasolt méretet kell hordani, a műtétet követően az intézményből távozva azonnal.

Miért szükséges a speciális melltartó?

  1. Támogatja a gyógyulást. A kompressziós melltartó a mellműtét után javítja a terület vérkeringését, csökkenti a duzzanat kialakulását.
  2. Jó érzést biztosít. Csökkenti a műtött területen a lüktetést és feszülő érzést.
  3. Rögzít. A megfelelő pozícióban tartja az implantátumot a tokképződés időszakában. A szöveteket a kialakított helyzetben tartja. Stabilizálja a mellfelvarrás, mellkisebbítés utáni helyzetet, ezzel tehermentesíti a varratokat.

Sportmelltartó is megfelelő a mellműtét után?

Semmilyen szempontból nem felel meg azoknak a feladatoknak, amelyeket a kompressziós melltartó ellát. Különösen fontos, hogy öltözködéskor sem szabad a karokat fel-, illetve hátranyújtani, ehhez szükséges az elöl nyitódás. Mégha hasonlít is a sportmelltartó szabása, csak a  kompressziós melltartó alapanyaga rendelkezik a műtét utáni gyógyulást elősegítő hatással. Nincs értelme a kompressziós melltartó megkerülésének, mert nem olcsóbb egy jó minőségű sportmelltartó sem, a kompressziós melltartó sem kellemetlen látvány, hiánya viszont kétségessé teheti a mellműtét eredményét.

Hogyan néz ki a kompressziós melltartó?

Esztétikus kinézetű, szabása támogatja a funkcióit. A mell alatti rész széles, elasztikus, biztosan a helyén marad és nem gördül fel. Vállpántja szintén széles, nem vág be, a súlyt elosztja, tehermentesíti a hátat, segíti a helyes testtartás megőrzését. Varrás nélküli kosara dupla anyagréteggel biztosítja a kompressziót és a kényelmet egyúttal. Elöl nyitódik kapcsokkal és/vagy cipzárral, mert mellműtét után nem javasolt a karok erőteljes mozgatása, például a hátranyújtózás.

Mennyi ideig kell hordani a kompressziós melltartót?

A műtét utáni első hetekben folyamatosan, éjjel-nappal szükséges hordani, csak a tisztálkodás idejére szabad levenni. Mellnagyobbítás után négy hét, implantátum behelyezésével kombinált mellfelvarrás után nyolc hét az általános idő. Ezalatt, illetve ezt követően az egyéni gyógyulástól függően a plasztikai sebész dönti el, meddig szükséges még a kompressziós melltartó nyújtotta támogatás.

Milyen melltartó javasolt a kompressziós melltartó utáni időszakra?

  1. Melltartó nélkül? Nem! Bár az esztétikai eredmény megengedi, sőt szinte arra csábítja a nőket, hogy végre megmutathassák keblüket a ruházat alatt akár melltartó viselése nélkül, a melltartó huzamos ideig való mellőzése előbb-utóbb a mellszövet megnyúlásához vezet. Plasztikai sebészek tehát javasolják a megfelelő melltartó hordását. 
  2. Merevítőset? Inkább ne! A kompressziós melltartó elhagyása utáni időszakban még folyik a heggyógyulás. Merevítővel ellátott melltartó zavarhatja ezt a folyamatot, sőt az implantátumot is deformálhatja. Vegyük ki a merevítőt a kosár aljából vagy vásároljunk fém merevítő nélküli melltartót a szükséges új méretben. Mellplasztikai műtét után legelőbb 3-4 hónappal vegyünk fel merevítős melltartót, de mindig csak olyan méretűt és fazonút, amelyik sehol nem vág be, ám legjobb, ha nem hordunk fém merevítőset.
  3. Sportoláshoz sportmelltartót! Elhagyhatatlan a megfelelően stabil sportmelltartó, amelyikben aktív mozgáskor sem csúszik el a mell. 
  4. Az észrevétlen az ideális. Orvosi szempontból az a melltartó optimális, amelyiket viselése közben nem érezzük: nem szoros, nem vág be, de nem is csúszkál, és megtámasztja a mellet, ezzel megelőzi a kötőszövetek megnyúlását.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol plasztikai sebészeink minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink