A befelé forduló mellbimbó okai, típusai és kezelési lehetőségei


Befelé forduló mellbimbóról akkor beszélhetünk, ha a mellbimbók nem emelkednek ki a bimbóudvarból vagy pedig befelé állnak. A befelé forduló mellbimbó akkor sem emelkedik ki, ha a bimbóudvart összenyomják. Ha semmilyen más ingerre sem emelkedik ki a bimbóudvarból, akkor valódi befelé forduló bimbóról lehet beszélni. Kialakulása már pubertás korban megfigyelhető, ekkor még előfordulhat a spontán kiemelkedés.

A befelé forduló mellbimbók problémája a nők 10-20%-át érinti. Férfiaknál is előfordul, de náluk ritkább. Elsősorban alkati kérdés, panaszt nem okoz, de nehézséget jelenthet a szoptatási időszakban. Az alábbiakban bemutatjuk az okokat és a kezelési lehetőségeket is.

Ismerje meg a problémát és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Milyen okok miatt alakulhat ki?

A mellbimbók befelé fordulását elsősorban a túl rövid tejcsatornák okozzák, amelyek túl feszes kötőszövetekkel együtt nem engedik a bimbóudvarból kiemelkedni a bimbókat. Emellett fertőzési szövődmény is állhat a háttérben, a tejcsatornák gyulladása után léphet fel ez az elváltozás.

Sajnos az is előfordulhat, hogy valakinek egyik napról a másikra behúzódik a mellbimbója vagy válik befelé fordulóvá. Ekkor sürgősen orvoshoz kell fordulni, mert ez a mellrák jele is lehet!

Mellbimbó típusok

Az elsőre befelé fordulónak látszó mellbimbó nem mindig valódi befelé forduló. Az orvostudomány különböző kategóriákba sorolja az eltéréseket, aszerint, hogy a bimbó hogyan reagál az ingerlésre:

  1. Normál mellbimbó: ami nyugalmi állapotban is kiemelkedik a bimbóudvarból, ingerlés hatására pedig még jobban „kiugrik” és meg is keményedik.
  2. Lapos mellbimbó: csak nagyon kis mértékben, vagy semennyire nem emelkedik ki, ingerlésre is csak nagyon kevés eltérés mutatkozik.
  3. Befelé fordulónak látszó mellbimbó: nyugalmi állapotban nem emelkedik ki, hanem befelé áll, de ingerlésre kiemelkedik.
  4. Behúzódó mellbimbó: Ez pont a fenti ellenkezője, nyugalmi állapotban kiemelkedik, de inger hatására visszahúzódik.
  5. Valódi befelé forduló mellbimbó: Normál állapotban és ingerlés hatására is befelé fordul.

Milyen problémákat okozhat a befelé forduló mellbimbó?

Férfiaknál és éppen nem szoptató nőknél elsősorban csak esztétikai problémát okoz. Van, aki évekig nem is tudja, hogy befelé forduló mellbimbókkal rendelkezik. Vannak, akiknek viszont komoly gátlásokat vagy önbizalomhiányt okoz. Nekik a plasztikai műtét azonnali megoldást jelenthet.

A szoptatási időszakban azonban komoly nehézségeket okozhat a befelé forduló mellbimbó. Kis kitartással és néhány praktikával azonban általában áthidalható ez a probléma.

Befelé forduló mellbimbó kezelése

Tartós eredményt műtéti úton lehet elérni a befelé forduló bimbók esetében. Az általunk ajánlott klinikán a mellbimbókat érintő elváltozásokra is nyújtanak megoldást. Több megoldás is létezik, annak kiválasztása minden esetben személyes konzultáció alkalmával történik. 

Ambuláns kezelés

Ebben az esetben helyi érzéstelenítéssel végzik a beavatkozást, utána néhány órás megfigyelés után elhagyható a klinika. A gyógyulási idő rövid és kevés kellemetlenséggel jár. A munkából nem kell kiesni, a műtétet követő napon már lehet folytatni a mindennapi teendőket. Az érintett terület kímélése, a kötések tisztán tartása azonban nagyon fontos. A megadott időpontokban pedig a kontroll vizsgálaton való részvétel elengedhetetlen a teljes körű felépüléshez.

Kombinált műtét

Sok esetben egyszerre végeznek bimbókorrekciót és más, nagyobb beavatkozást, például mellfelvarrást vagy implantátumos nagyobbítást. Ezekben az esetekben mindig altatásban végzik a műtétet!

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással