A befelé forduló mellbimbó esetén a plasztikai sebészet nyújt megoldást!


A befelé forduló mellbimbó jelentősen eltér a ma szépnek mondott női mell megjelenésétől. Esztétikai problémaként rontja az önértékelést és hátrányosan befolyásolja a kapcsolatkeresést. Emellett a szoptatásnál is gondot okoz, a kisbaba ugyanis nem tudja helyesen szájba venni a mellbimbót, hiszen az nem emelkedik ki a bimbóudvarból.

A rendellenesség érintheti mindkét vagy csak az egyik mellett, és súlyosságának különböző fokozatai vannak attól függően, hogy szexuális ingerre, hidegre vagy nyomás hatására részben vagy egészben kiemelkedik-e vagy ezekben az esetekben is teljesen belesimul-e a bimbóudvar felszínébe. Férfiaknál is előfordul, természetesen náluk csak esztétikai problémaként.

Mi okozza a befelé forduló mellbimbót?

  1. Genetikai tényező, ha rövidebb tejcsatornarendszer okozza a behúzódást.
  2. Fejlődési rendellenesség során serdülőkorban alakul ki a túl rövid tejcsatorna.
  3. A területet érintő (akár szinte észrevétlenül lezajló) gyulladás hegesedéssel gyógyult, és ennek következménye az elváltozás.
  4. Alkati sajátosság.

Mit lehet tenni a befelé forduló bimbóval?

A mellbimbó esztétikusabb helyzetbe kerül mellbimbó korrekciós plasztikai sebészeti műtéttel. Az eljárás során a bimbó alján ejtett bemetszéssel a plasztikai sebész fellazítja a kötött szöveteket és tejcsatornákat, a bimbó alatt pedig varratokkal rögzíti az új helyzetben.

Hogyan zajlik a bimbókorrekciós műtét?

Az első konzultáción az orvos megvizsgálja az adott állapotot, és elmondja a páciensnek a megoldási lehetőségeket. Személyre szabottan egyeztetik az elvárásokat és lehetőségeket. A mellbimbó korrekciós műtét történhet más mellplasztikai sebészeti beavatkozással (pl. mellkisebbítés, mellfelvarrás, kombinált mellplasztika) együtt.

Műtét előtt szükséges labor- és egyéb orvosi vizsgálatok (EKG, röntgen), esetleges kórelőzménytől függően mammográfia, mellultrahang elvégzése. A szép heggyógyulás érdekében javasolt a dohányzás kerülése, egészséges, vitamindús táplálkozás, bőséges folyadékfogyasztás.

A műtéti megoldás az elváltozás súlyosságától, valamint attól függ, hogy egyidejűleg sor kerül-e más mellplasztikai beavatkozásra is. Amennyiben csak a mellbimbók korrekciója történik, azt helyi érzéstelenítésben végzi a plasztikai sebész, és kb. harminc percig tart. A műtéti technikát az orvos a mell szerkezetét, egyéni adottságait figyelembe véve választja meg. Más műtéttel kombinálva altatásban folyik, időtartama a további plasztikai beavatkozásnak felel meg, 2-2,5 óra.

Műtét után, amennyiben csak mellbimbó korrekció történt, néhány órás megfigyelés után a kis bemetszés helyén vízálló kötéssel haza lehet menni. Az első napokban természetes reakció a bőrpír, helyi duzzanat. Egy esetleges szövődmény, mint minden más sebészeti beavatkozásnál soha nem zárható ki teljes mértékben.

A végső eredmény a teljes heggyógyulás után alakul ki, a mellbimbó helyzete azonban azonnal látható. A mellbimbó korrekciót követően a 7. és 14. napon, valamint a 6. héten ellenőrző vizsgálatra vissza kell menni. A külső heg gyógyulási ideje hat hónap, ez idő alatt fokozatosan halványodik, végül nagyon kicsi, alig észrevehető heg marad a bimbó alján. A megfelelően kialakított mellbimbó visszaadja a nők magabiztosságát, megszünteti a gátlásokat, a szép forma elősegíti a nőiség örömteli megélést.

Hogyan befolyásolja a bimbókorrekciós műtét a szoptatást?

A befelé forduló mellbimbó eleve megnehezíti, súlyosságától és kialakulásának okától függően akár ellehetetleníti a szoptatást. A beavatkozás érintheti a tejcsatornarendszert is, egyes esetekben, de nem mindig a tejcsatornát el kell vágni. Amennyiben a tejcsatorna elvágására sor került, a mell elveszíti szoptatóképességét. Az első konzultáción lehetőség van arra, hogy a páciens elmondja, szándékozik-e a későbbiekben szoptatni.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol plasztikai sebészeink minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink