Mellimplantátum behelyezése szülés előtt


A mellimplantátum behelyezése szülés előtt gyakori kérdés a plasztikai sebészeteken. Mi történik a várandósság és szoptatás hónapjai alatt egy már korábban behelyezett implantátummal? Lehet szoptatni “szilikonmellből” vagy gyermekvállalás előtt nem ajánlott mellimplantátumot behelyeztetni gyermekvállalás előtt?

Ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat cikkünkben.

Mivel az első gyermek vállalásának ideje a nők harmincas éveire tolódott, erre az életkorra már sokan túl vannak egy mellnagyobbító műtéten. Mások a mellplasztikai beavatkozás előtt gondolkodnak el azon, mennyiben befolyásolja majd az implantátum a szoptatást, hogyan néznek ki majd a természetes hormonális változások miatt még inkább megnövekedett mellei, és milyen eredményre számíthat majd a szoptatás befejezése után. 

Hogyan változik a mell a várandósság alatt?

Leginkább a várandósság utolsó harmadában növekszik a mell, elsősorban a mirigyállomány, mert a mell felkészül a szoptatásra, ezen kívül a zsírszövet is szaporodik. 

A mell kötőszöveti rostjainak túlzott megnyúlását megelőzhetjük elasztikus sportmelltartó vagy szoptatós melltartó éjjel-nappali folyamatos viselésével. Különösen indokolt ez, amennyiben implantátum is növeli a mell méretét. 

Hogyan befolyásolja a mell változásait a mellimplantátum?

A mellimplantátum méretétől, formájától, sűrűségétől, texturáltságától és elhelyezésétől is függ, mennyiben ereszkedik meg a mell a várandósság és a szoptatás időszakában. 

  1. A részben mellizom alá behelyezett implantátum nem fokozza a szoptatás alatti megnyúlást. 
  2. A mirigyek alatt elhelyezett implantátum súlya növeli a szoptatás alatt megnagyobbodott és telt mirigyek súlyát és ez ráerősít a megnyúlásra. 
  3. A mell eredeti méretéhez képest túl nagy (kétszeresét meghaladó) implantátum nagyobb mértékű megnyúlást eredményezhet, mint egy kisebb.
  4. A kohezív gél tartalmú (“sűrű”) és erősen texturált implantátumok szövetösszetartó képessége erősebb, ezek mellett kevésbé veszít a mell a formájából.
  5. Az anatómiás implantátum nagyobb alátámasztást ad a növekvő mellnek, mint a kerek. 

Milyen hatással van a tejelválasztásra a mellimplantátum?

Le kell szögezni, hogy az anyatejbe nem kerül szilikon. Nehézséget okozhat, de nem zárja ki a szoptatást, ha a mellplasztika után a mellbimbó átmeneti érzéketlensége elhúzódik. 

Ha az implantátum behelyezésekor a páciens jelzi a plasztikai sebésznek, hogy a jövőben még tervez gyermekvállalást és szoptatni szeretne, az orvos a műtét tervezésekor a technika megválasztásával, szövetkímélő módszerrel, az implantátum elhelyezésével ezt elősegítheti.

Lehetséges a szoptatás, 

  1. ha a tejcsatornák és a mirigyállomány nem lett átvágva, 
  2. a gyógyulás során nem történt túlzott hegesedés, 
  3. az implantátum az izom mögé lett behelyezve,
  4. az implantáció mellett nem történt mellfelvarrás.

Hogyan hozható ismét formába a mell a szülés, szoptatás után?

A további mellplasztikai beavatkozások jellege attól függ, mennyire viselték meg a mell szöveteit a hormonális változások, milyen súly- és méretingadozáson ment keresztül. 

A szoptatás gyors elhagyása következtében gyorsan sorvadni kezd a mellállomány, és ezt nehezen tudja követni a bőr, ezért javasolt a szoptatás lassú, fokozatos elhagyása. Nagyobb mértékű a megnyúlás több, egymást gyorsan követő terhesség esetében, mert ilyenkor a szövetek még nem tudtak kellő mértékben regenerálódni az első után. 

Magas minőségű, optimálisan behelyezett nem túl nagy implantátumok és jó kötőszöveti adottságok mellett nem feltétlenül változik a mell olyan mértékben, hogy újabb mellplasztikai műtétre lenne szükség. Tévhit, hogy a szülés és szoptatás teljesen tönkreteszi a mellnagyobbítással korábban esztétikusra formázott mellet. 

Amennyiben mégis szükséges, mellfelvarrással, mellimplantátum cserével ismét elnyerhető a feszes kontúr.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással