Implantátum behelyezése szülés előtt - milyen következménnyel jár ez?


A női mell nemcsak a szexuális vonzerő szimbóluma, hanem a kisbaba első táplálékforrása is. Természetes, hogy a női lét kiteljesedéséhez az anyai szerep megélése is hozzátartozik, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy le kellene vagy le lehetne mondani az önbizalmat adó, vonzó külsőről. Nőiesség és anyaság nem egymásnak ellentmondó fogalmak. Mi történik azonban a várandósság és szoptatás hónapjai alatt egy már korábban behelyezett implantátummal? Lehet szoptatni “szilikonmellből”, vagy gyermekvállalás előtt nem ajánlott mellimplantátumot behelyeztetni gyermekvállalás előtt?

Mivel az első gyermek vállalásának ideje a nők harmincas éveire tolódott, erre az életkorra már sokan túl vannak egy mellnagyobbító műtéten. Mások a mellplasztikai beavatkozás előtt gondolkodnak el azon, mennyiben befolyásolja majd az implantátum a szoptatást, hogyan néznek ki majd a természetes hormonális változások miatt még inkább megnövekedett mellei, és milyen eredményre számíthat majd a szoptatás befejezése után. 

Hogyan változik a mell a várandósság alatt?

Leginkább a várandósság utolsó harmadában növekszik a mell, elsősorban a mirigyállomány, mert a mell felkészül a szoptatásra, ezen kívül a zsírszövet is szaporodik. 

A mell kötőszöveti rostjainak túlzott megnyúlását megelőzhetjük elasztikus sportmelltartó vagy szoptatós melltartó éjjel-nappali folyamatos viselésével. Különösen indokolt ez, amennyiben implantátum is növeli a mell méretét. 

Hogyan befolyásolja a mell változásait a mellimplantátum?

Az implantátum méretétől, formájától, sűrűségétől, texturáltságától és elhelyezésétől is függ, mennyiben ereszkedik meg a mell a várandósság és a szoptatás időszakában. 

  1. A részben mellizom alá behelyezett implantátum nem fokozza a szoptatás alatti megnyúlást. 
  2. A mirigyek alatt elhelyezett implantátum súlya növeli a szoptatás alatt megnagyobbodott és telt mirigyek súlyát, és ez ráerősít a megnyúlásra. 
  3. A mell eredeti méretéhez képest túl nagy (kétszeresét meghaladó) implantátum nagyobb mértékű megnyúlást eredményezhet, mint egy kisebb.
  4. A kohezív gél tartalmú (“sűrű”) és erősen texturált implantátumok szövetösszetartó képessége erősebb, ezek mellett kevésbé veszít a mell a formájából.
  5. Az anatómiás implantátum nagyobb alátámasztást ad a növekvő mellnek, mint a kerek. 

Milyen hatással van a tejelválasztásra az implantátum?

Le kell szögezni, hogy az anyatejbe nem kerül szilikon. Nehézséget okozhat, de nem zárja ki a szoptatást, ha a mellplasztika  után a mellbimbó átmeneti érzéketlensége elhúzódik. Ha az implantátum behelyezésekor a páciens jelzi a plasztikai sebésznek, hogy a jövőben még tervez gyermekvállalást és szoptatni szeretne, az orvos a műtét tervezésekor a technika megválasztásával, szövetkímélő módszerrel, az implantátum elhelyezésével ezt elősegítheti. Lehetséges a szoptatás, 

  1. ha a tejcsatornák és a mirigyállomány nem lett átvágva, 
  2. a gyógyulás során nem történt túlzott hegesedés, 
  3. az implantátum az izom mögé lett behelyezve,
  4. az implantáció mellett nem történt mellfelvarrás.

Hogyan hozható ismét formába a mell a szülés, szoptatás után?

A további mellplasztikai beavatkozások jellege attól függ, mennyire viselték meg a mell szöveteit a hormonális változások, milyen súly- és méretingadozáson ment keresztül. 

A szoptatás gyors elhagyása következtében gyorsan sorvadni kezd a mellállomány, és ezt nehezen tudja követni a bőr, ezért javasolt a szoptatás lassú, fokozatos elhagyása. Nagyobb mértékű a megnyúlás több, egymást gyorsan követő terhesség esetében, mert ilyenkor a szövetek még nem tudtak kellő mértékben regenerálódni az első után. 

Magas minőségű, optimálisan behelyezett nem túl nagy implantátumok és jó kötőszöveti adottságok mellett nem feltétlenül változik a mell olyan mértékben, hogy újabb mellplasztikai műtétre lenne szükség. Tévhit, hogy a szülés és szoptatás teljesen tönkreteszi a mellnagyobbítással korábban esztétikusra formázott mellet. 

Amennyiben mégis szükséges, mellfelvarrással, mellimplatátum cserével ismét elnyerhető a feszes kontúr.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Mellplasztika

15% kedvezménnyel