Mellimplantátum kiszakadásának tünetei, okai és kezelése


A mellnagyobbítás előtt álló nők legnagyobb félelme, hogy az implantátum kiszakadhat. A ma beültetett mellimplantátumoknál ez már nagyon ritka komplikáció az egyre jobb minőségnek köszönhetően. A legkorszerűbb, szilikon kohézív gél vagy poliuretán hab tokkal rendelkező implantátumok szavatossági ideje 20-25 év, illetve ennél több is lehet az élettartamuk, akár élethosszig is kitarthatnak. Az egyes gyártók eltérő arányú, de ezrelékben kifejezhető arányban adják meg a kiszakadás esélyét. A nagy gyártók garanciát vállalnak arra az esetre, ha az implantátum a szavatossági idő előtt szivárogni kezdene. Az FDA javasolja az implantátumok állapotát a beültetés után három évente, majd kétévente MRI vizsgálattal ellenőrizni.

3 ok, amiért kiszakadhat a mellimplantátum

  1. Élettartama. A régebben behelyezett implantátumok esetében a leggyakoribb ok az elöregedés. Minél régebbi az implantátum, annál nagyobb az esélye ennek. 
  2. Baleset. Megnyomódás, ráesés miatt nem szakad ki, ennél jóval nagyobb külső erőnek kell hatnia ahhoz, hogy annak következtében sérüljön az implantátum. Ekkora erő egy autóbalesetnél érheti a mellet. 
  3. Sérülés. Megsértheti az implantátum felületét egy orvosi eszköz valamilyen eljárás során, például biopsziánál, illetve már a beültetés során. 

Honnan lehet észrevenni, hogy szivárog az implantátum?

Bizonyos tünetek, fájdalom, hetekig tartó duzzanat, elszíneződés, bőrpír,  bizsergő érzés árulkodnak arról, hogy az implantátum tartalma kijutott a tokból a szövetekbe. A mell alakja és mérete is jelzi ezt, különösen a fiziológiás sóoldattal töltött implantátumoknál látványos a mell “leeresztése”. Növekvő fájdalom, a mell vagy egyes területeinek keménysége vagy éppen puhasága megerősíti a gyanút.

A fiziológiás sóoldattal töltött implantátum szivárgása esetén viszonylag hamar észlelhető a folyadék eltávozása. A sóoldat a testünk szöveteiben előforduló, azzal megegyező összetételű folyadék, hamar felszívódik és ártalmatlan, nem jelent veszélyt a szervezet számára, kivéve, ha abban baktériumok vagy gombák szaporodtak el. Ez utóbbira láz, rossz közérzet esetében gyanakodhatunk.

Szilikon gél töltetű implantátum szivárgása lassabban észlelhető, mert az sűrűbb anyag, a kiszakadástól hosszabb idő is eltelhet az észlelésig. Ez az úgynevezett “csendes szivárgás” sokszor csak rendszeres képalkotó vizsgálatokkal buktatható le. Az implantátum tokjából kiszivárgott szilikon a mellben marad, kis csomókat képez. Az implantátumot körülvevő tok egy ideig visszatartja a szilikont, nem engedi ki onnan. Ritkán előfordulhat, hogy a test más részébe is eljut, és ott keletkezik körülötte hegszövet, egy tok, amelyet a szervezet az idegen anyag elhatárolására képez. 

Mi a teendő az implantátum kiszakadására utaló jelek esetében?

Forduljunk plasztikai sebészhez, lehetőleg a beültetést végző orvoshoz, mert ő ismeri legjobban az adott helyzetet. A vizsgálat alapján a konzultáción elmondja a lehetőségeket.  A sérült implantátum minden esetben eltávolításra kerül, valamint az implantátumot körülvevő hegszövetet, a tokot is teljes egészében vagy részlegesen ki kell metszeni, mert ennek falában, a nyirokerekben rejtőznek az implantátum belsejéből származó szilikonrészecskék. Ezek gyulladást keltő hatása az implantátum és a benne levő szilikon gél minőségétől függ. A jó minőségű szilikon kohézív gél szakadás esetén is összetartó marad, nagyon kis mértékben jut ki, és rövid idő alatt nem okoz gyulladást.

Hogyan korrigálható a kiszakadt implantátum eltávolítása után a mell?

Az implantátum és az azt körülvevő hegesedett mellszövet eltávolítása után a mellméret visszaesik. Az implantátum hosszú idő alatt némiképp sorvasztja a mell mirigyállományát, tehát a mell nem a korábbi alakját veszi fel. A bőr az implantátum által megnövelt mell méretének megfelelően kinyúlt. Az implantátum eltávolítása után azonban lehetséges újabb implantátum behelyezése, illetve ha ezt nem szeretné valaki, mellfelvarrással korrigálható a megnyúlásból visszamaradt bőr, így mindenképpen elérhető a továbbiakban is az esztétikus és vonzó megjelenés.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással