Mellizom alá vagy fölé helyezik a mellimplantátumot?


A mellplasztikai sebészeti beavatkozások között legnépszerűbb a mellnagyobbítás. Bár ismertek egyéb megoldások (saját zsírral, hialuronsavval történő feltöltés), tartós és látványos eredményt az implantátum beültetésével végzett mellnagyobbítás nyújt. A plasztikai sebésszel történő első konzultációra készülve érdemes előre átgondolni azokat a kérdéseket, amiket meg kell majd beszélni. Az egyik fontos kérdés, hogy hova kerüljön az implantátum.

Bár több megoldás is létezik, a gyakorlatban két lehetőség közül választja valamelyiket az orvos, természetesen a különböző szempontokat a pácienssel előzőleg egyeztetve. Ezek szerint a leggyakrabban két helyre ültetik be az implantátumot: 1. a mellizom fölé, a mirigyállomány alá, 2. a mellizom alá, illetve részben alá, amikor az implantátum felső kétharmadát az izom fedi, alsó részét a mirigyállomány.

Milyen szempontok irányadók, amikor az implantátum beültetésének helyét mérlegelik?

Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. A döntésnél legfontosabb, hogy ezeket az egyéni alkati sajátosságokkal és az igényekkel egyeztessék, így elkerülhetők a hátrányok, és valóban érvényre jutnak az előnyök. Az implantátum mérete, formája mellett fontos szempont a mell állapota, a páciens alkati sajátossága: mennyi mirigyállománnyal , illetve zsírszövettel  rendelkezik, vékony, sportos testalkatú-e, fejlett-e a mellizomzata, intenzíven/versenyszerűen sportol-e. A mellkas szélessége, a széles mellizom elhelyezkedése, a bőr rugalmassága szintén meghatározó tényező.

Az általános előnyök-hátrányok mellett minden esetet testre szabottan, egyedileg kell elbírálni. Az is előfordulhat, hogy az évek során változik a páciens testalkata vagy életmódja, és a korábbi előnyök megszűnnek. Az implantátum és a mirigyállomány kölcsönösen hatnak egymásra, a mirigyállomány az implantátum következtében valamelyest sorvadni kezd, így a beültetéskor még elegendő mirigyállomány évekkel később már kevésnek bizonyulhat az implantátum fedéséhez.

Kiknek és miért előnyös a mellizom fölé helyezett implantátum?

  1. Fejlett mellizommal rendelkező nőknél jó választás lehet, amennyiben  a mellizom fölött elegendő mirigyállomány is van az implantátum fedéséhez. 
  2. Technikailag egyszerűbb a műtét, kisebb fájdalommal és duzzanattal jár a gyógyulás, könnyebb a regenerálódás, ha az implantátumot a mellizom fölé, tehát a mirigyállomány alá ültetik be. 
  3. A kissé megereszkedett melleket a bőrfelesleg kimetszése nélkül is kiemelheti a mellnagyobbítás, nem szükségszerű feltétlenül a mellfelvarrással kombinált műtét.

Melyek a mellizom fölé helyezett implantátum korlátai?

  1. Vékony alkatú, kevés zsírszövettel, mirigyállománnyal rendelkező hölgyeknél nem nyújt természetes látványt, gyakran látható, tapintható az implantátum széle.
  2. Jelentős fogyást követően érzékelhetővé válik az implantátum széle.
  3. Az implantátum követi a mell megereszkedését, súlya hozzájárul a nyúláshoz.
  4. Gyakoribb a tokzsugorodás  vagy a rippling mell.

Kiknek és miért előnyös a mellizom alá ültetett implantátum?

  1. A nagyon vékony hölgyeknek, akik kevés mirigyállománnyal és bőr alatti zsírszövettel rendelkeznek.
  2. Természetes mellkontúr várható, az esetek nagy többségében nem észlelhető az implantátum széle.
  3. Nem ereszkednek meg az implantátumok és ezzel a mell bőre is csak az egyébként is természetes mértékben.
  4. Magasabban lehet elhelyezni az implantátumot, így szebb dekoltázst eredményez.
  5. Az implantátum nem nyomja a mirigyállományt, csak részben érintkezik vele, ezért kisebb a fertőzés, gennyesedés kockázata.
  6. Kisebb a tokzsugorodás rizikója.

Melyek a mellizom alá helyezett implantátum korlátai?

  1. Technikailag nehezebb a műtét kivitelezése, a műtét utáni napokban erősebb fájdalomcsillapítás szükséges, hosszabb ideig tart az implantátumok végleges elhelyezkedése, a teljes gyógyulás.
  2. Amennyiben a mell megereszkedik, kettős kontúr jöhet létre, mert az implantátum nem követi a nyúlást.
  3. Aktív sportolásnál, egyes sportágaknál (body building) akadályozhat az izom alatti implantátum, nagyobb az elmozdulás veszélye.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással