Amit a tokképződésről és a tokzsugorodásról tudni érdemes


A tokképződés egy természetes folyamat

Mellnagyobbító plasztikai sebészeti műtét után a szervezet úgy fogadja be az implantátum  szövetbarátként felismert anyagát, hogy kötőszövetes réteget alakít ki körülötte. Ez a tok kötőszöveti rosttermelő sejtekből, kollagénből és kisebb vérerekből áll. A beültetett implantátumot kötőszövet veszi körül, így az megfelelően tud rögzülni. A tokképződés természetes folyamat, a szervezet válaszreakciója a beültetett anyagra.  Legintenzívebben a beültetést követő harmadik és hetedik hónap között zajlik, a teljes tok kialakulása (hegesedés) egy- másfél évig tart.

 Az implantátum maximálisan szövetbarát anyag lévén nem lökődik ki, de a szervezet, mint idegen anyagot, elhatárolja, vékony kötőszövetes tokot képezve köré. A szervezet minden esetben burkot képez, mellyel elhatárolja a testtől az idegen anyagot. Ez a burok a beültetést követően két-három héttel már kialakul, a legtöbb esetben panaszt nem okoz, nem érezhető, a tok puha marad az implantátum fala körül.

Megkeményedett tokképződés

Bár az implantátumok anyaga minden esetben szövetbarát, hipoallergén anyagból készül, néhány ritka esetben az implantátum körül képződött kötőszövetes tok megkeményedik, ridegebbé teszi a környező szöveteket, kényelmetlen és akár fájdalmas panaszokat okozó kapszula alakul ki.

Ha a tok megvastagszik, vagy túl szoros lesz, a mell tapintása keményebb lehet és olykor - a kényelmetlenségen kívül - látható alakváltozást is okoz. Az implantátum formáját eltorzító tokosodás a „kapszuláris kontraktúra”.

Amit a tokzsugorodásról tudni érdemes

A beültetett anyaggal kapcsolatos leggyakoribb, de ma már egyre ritkább szövődmény a tokzsugorodás nem közvetlenül a műtét utáni hetekben jelentkezhet, hanem hónapok, esetleg évek múlva okozhat panaszokat. Jelentkezhet egyik, vagy mindkét oldalon. Izom fölé helyezett implantátum esetében a tokzsugorodás kialakulásának kockázata magasabb.

Az esetek egy részében a tok megvastagszik, zsugorodik, és a képlékeny mellimplantátumot deformálhatja, benne gyűrődéseket okozhat, illetve a helyéről elmozdíthatja. A zsugorodott tok összenyomja az implantátumot, ennek következtében a mell feszessé, rugalmatlanná válik. Ha a kapszula a későbbiekben hegesedik és összehúzódva szorítja az implantátumot, ez feszülést, fájdalmat, súlyosabb esetben implantátum deformálódást okozhat.

A folyamat különböző súlyossági fokozatainak megfelelően az emlő keményebb tapintatúvá válhat, deformálódhat, súlyosabb esetben feszülő kellemetlen érzés jelentkezhet. A tokzsugorodás súlyosságát Baker-skálán osztályozzák az I. fokozattól (természetes, puha tokképződés) a IV. fokozatig (kemény, torzult, fájdalmas mellek).

Mi okozza egyes esetekben a tokzsugorodást?

  1. Egyéni reakció
    A legkorszerűbb műtéti technikák és minőségi implantátumok mellett sem lehet száz százalékosan előre tudni, hogyan reagál majd a test a bekerülő anyagra.
  2. Műtéti technika
    A megfigyelések szerint az izom fölé beültetett implantátumoknál gyakrabban fordul elő, mert az implantátum fedése ilyenkor nem minden esetben elégséges, és ez fokozza a sejtképződési folyamatot.
  3. Betegség a gyógyulás alatt
    A műtétet követő és a hegesedés teljes befejeződése (egy-másfél év) közötti időszakban kialakult bármilyen betegség fokozza a tokosodás esélyét.

Hogyan előzhető meg a szövődmény?

A kemény tokképződés pontos oka nem ismert, megelőzésére és megoldására nincs biztos módszer, de több jó eredményt ígérő fejlesztés van.

  1. Utógondozás
    A műtét utáni több hétig tartó masszírozást szokták javasolni megelőzésére.
  2. Implantátum minősége
    Korábbi statisztikák szerint tokos esetek a mellimplantátumos műtétek 10-15 százalékban fordultak elő. Az utóbbi tizenöt évben elterjedt, érdes felszínű (texturált), valamint a poliuretán habbal bevont mellimplantátumokkal jelentősen, néhány százalékra sikerült csökkenteni a tokzsugorodás előfordulását.
  3. Műtéti technika
    Minimálisra csökkenthető a kockázata megfelelő műtéti technikával (például szövetkímélő technikával, optimális vérzéscsillapítással).

Megoldási lehetőségek

A tokosodást megelőző állapot újabb műtéttel visszanyerhető. A tok műtéti bemetszésekor (kapszulotómia) a mellimplantátumot nem feltétlenül kell kicserélni. Súlyos esetben szükség lehet az implantátum eltávolítása is, azonnali vagy későbbi implantátumcserével. Új implantátum csak a gyulladás kezelése után ültethető be.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással