Gyógyulás mellplasztikai beavatkozás után


Mellplasztikai műtéttel olyan esztétikai hátrány korrekciója történik meg, amely jelentősen rontja a nők önértékelését, hátrányosan befolyásolja a jó megjelenést. A korrekcióval helyreáll az önbizalmuk, és ez életük minden területén pozitív eredményt hoz. Fontos azonban tudni, hogy a szervezetnek időre van szüksége a regenerálódáshoz, a végleges eredmény eléréséhez türelem is szükséges. 

Mit tehetünk a gyógyulásért már a műtét előtt?

  1. Ajánlatos leszokni a dohányzásról, mert a nikotin károsan befolyásolja a sebgyógyulást. Műtétet követően a szép hegesedésért feltétlenül kerüljük a cigarettázást.
  2. Vitamindús táplálkozással, bőséges folyadékfogyasztással támogassuk a szervezet optimális működését. Ezzel megelőzhető egy esetleges fertőző betegség is, ami a gyógyulás időszakában kedvezőtlenül hatna a hegesedésre. 
  3. Szervezzük meg segítség bevonásával, ételrendeléssel az első hetek zavartalan nyugalmát. 

Mikor lehet hazamenni a beavatkozás után?

A mellplasztikai sebészeti műtét jellegétől függ, mennyi időt kell az intézményben tölteni. Amennyiben kisebb korrekcióról van szó, amelyik helyi érzéstelenítéssel történt, például befelé forduló mellbimbók korrekciója, a műtét után néhány óra megfigyelési idő után haza lehet menni. Mellnagyobbítás, mellkisebbítés, mellfelvarrás, kombinált mellplasztikai műtét után egy éjszakát az intézményben kell tölteni. Mivel a műtét után ebben az esetben néhány hétig nem szabad autót vezetni, javasolt kísérőt hívni a hazatéréshez.

Mi történik műtét után?

  1. A műtétet követő néhány napban szükséges lehet fájdalomcsillapító tabletta bevétele. Implantátum beültetése után természetes ilyenkor némi  feszülő érzés, ám ez pár hét alatt megszűnik. 
  2. Kontrollvizsgálat alkalmával a műtét utáni 7. és 14. napon, illetve a 6. és 12 .héten a plasztikai sebész ellenőrzi a gyógyulás folyamatát. Ezzel időben észlelhető és kezelhető egy esetleges szövődmény. 

Milyen életmód javasolt a lábadozás időszakában?

  1. A műtétet követő első két hétben minden megerőltető fizikai aktivitást kerülni kell. Bár nem kötelező a folyamatos ágynyugalom, mellőzzük a hajolgatást, karok emelgetését.
  2. Három hét elteltével fokozatosan vissza lehet térni a megszokott életvitelhez.
  3. Négy hétig speciális melltartót kell viselni, ami segíti a korrekciós helyzet rögzülését.
  4. Implantátum beültetése után speciális masszázzsal lehet támogatni a tokképződést. Ezt a műtétet végző kontrollvizsgálaton a plasztikai sebész elmagyarázza, és megmutatja. 
  5. Két hónapig nem szabad szoláriumozni, napozni, szaunázni.
  6. A szép heggyógyulást hegkezelő krémekkel lehet elősegíteni.

Milyen hosszú gyógyulási idővel kell számolni?

  1. A külső hegek teljes gyógyulási ideje hat hónap. Ez alatt az idő alatt a hegek fokozatosan elhalványulnak, és végül alig észrevehetővé válnak. Körülbelül erre az időre tehető a végleges esztétikai eredmény. 
  2. A belső hegek másfél-két év alatt gyógyulnak meg teljesen. Ez alatt az idő alatt különösen fontos, hogy lehetőleg elkerüljünk mindenféle fertőző betegséget. A belső hegek gyógyulása kívülről már nem észlelhető folyamat.
  3. A végleges eredmény a műtét után fokozatosan alakul ki. Átmeneti ödéma, duzzanat, bőrpír a beavatkozás utáni hetekben természetes jelenség. 

Mi nem tartozik a gyógyulás természetes folyamatába?

Az előzetes konzultáció alkalmával a plasztikai sebész a gyógyulás menetéről és az esetleges szövődményekről is tájékoztatja a pácienst. Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a mellplasztikai műtétnek is, bár elenyésző mértékben, lehet szövődménye. A műtétet megelőző vizsgálatok célja éppen az, hogy kiszűrjék azokat a tényezőket, amelyek növelnék a műtét utáni szövődmények rizikóját.

A műtét utáni sűrűbb kontrollvizsgálatokkal pedig időben észlelhetők és kezelhetők a szövődményes folyamatok. A leggondosabb tervezés mellett és műtéti technikával sem zárható ki teljes mértékben egy egyéni érzékenységen alapuló szövődmény, például a mellbimbók érzékenységének átmeneti megváltozása, keloidos hegképződés, sebfertőzés, vér- és savógyülem, tokzsugorodás.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol plasztikai sebészeink minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással