Rippling mell és wrinkling mell
A mellimplantátum ráncosodása, és hullámosodása


Mellnagyobbító plasztikai sebészeti eljárás után - akár évek múlva - nagyon ritkán jelentkezhet az implantátum ráncosodása (rippling) vagy hullámosodása (wrinkling) okozta panasz. Leginkább a mellek belső-felső vagy oldalsó-alsó széleinél, főleg bizonyos testhelyzetekben, például fekvéskor, előrehajláskor látható, de akár állandósulva is észlelhető. Az olykor csak enyhe, inkább csak tapintható tünet nem is tekinthető szövődménynek.

A rippling mell kialakulásának okai

  1. Kevés mellszövet
    Leginkább vékony testalkatú nőknél észlelhető, amikor kevés mirigyállomány, minimális kötőszövet és bőr alatti zsírállomány fedi az implantátumot. Az eleve kisebb mellű nőknél kevesebb mellszövettel dolgozhat a plasztikai sebész, az implantátum és a bőr között vékonyabb a szövetréteg.
  2. Fogyás
    A rippling mell kialakulását jelentős fogyás is kiválthatja, ilyenkor az implantátumot eredetileg fedő szövetréteg (zsír) eltűnése révén válik láthatóvá a hullámosodás.
  3. Méret és forma
    A túl nagy, tehát a test arányaihoz és az eredeti mell méreteihez viszonyítva nagy mellimplantátum elvékonyítja a fedő mellszövetet. Ráncosodási szempontból a kerek implantátumok hátrányban vannak az anatómiai implantátumokkal szemben.
  4. Kóros tokosodás
    A Baker-skála szerinti 3-4 fokozatú tokképződés is okozhat wrinkling melleket, de ebben az esetben a képződményeknek más formája is lehet, akár szögletes vagy hegyes kitüremkedés is látható lehet.
  5. Sóoldatos implantátum
    A sóoldatos implantátumok hajlamosabbak arra, hogy a tokképződés idején ráncosan rögzüljenek, éppen azért, mert tapintásra is puhábbak, mozgékonyabbak, mint a szilárdabb, szilikon géllel töltött implantátumok.
  6. Beültetés helye
    A mellimplantátum izom fölé történő beültetése a mellnagyobbítás egyik technikai részlete, melynek vannak előnyei és hátrányai is. A részben vagy teljesen izom alá történő beültetés szebb eredményt hoz, illetve kevesebb későbbi komplikációval (ráncosodás, kóros tokképződés) jár.

A rippling mell megszüntetése

Mellplasztikai szövődmény, tünet esetén a műtétet végző szakorvost kell felkeresni. A konzultáció során megtörténik a diagnózis, és a megoldási lehetőségek felmérése és a pácienssel történő megbeszélés alapján a kiválasztása.

  1. Saját zsírral történő feltöltés
    Ha a rippling mellet az okozza, hogy a bőr és az implantátum között nincs elegendő szövetanyag, a test más területéről leszívott zsírt az érintett területre töltik fel. Az eljárás előnye, hogy nincs szükség feltárásra.
  2. Másodlagos mellplasztikai beavatkozás
    Újabb műtétre lehet szükség, ha a hullámosodást az implantátum mérete, alakja, anyaga okozta. Ez a beavatkozás újratervezést jelent. Ahhoz, hogy optimális és tartós eredmény jöjjön létre, lehet, hogy meg kell változtatni az alakot, méretet, töltőanyagot, előfordulhat, hogy felvarrást is kell végezni.
  3. Tok eltávolítása
    Amennyiben tokzsugorodás miatt alakult ki a hullámosodás, előfordulhat, hogy a megvastagodott szövet eltávolítása szükséges részben vagy egészben.

A rippling mell megelőzése

A hullámosodás előfordulásának valószínűségét megfelelő méretű (testalkathoz igazodó) és minőségű implantátum megválasztásával lehet minimalizálni. A mellimplantátumok hullámosodási komplikációs rátája gyártónként, típusonként eltérő, 1% alatt jónak számít. A Pure Polyurethane implantátumok esetében 0%* ez az arány, vékony hölgyeknek egyéb anatómiai adottságok figyelembe vételével kiváló választás lehet.

A poliuretán habbal bevont implantátumok egyik előnyös tulajdonsága, hogy a szövetekhez tapadva a poliuretán hab bevonatnak és a bennük lévő biodesign gélnek köszönhetően rendkívül formatartóak, ezért jelentős mértékű fogyás esetén is megtartják eredeti, szép formájukat. Mivel fajsúlyuk könnyebb, nagyobb méretű kebleknél is javasolt ez a típus, valamint a vékonyabb hölgyeknek is ajánlott, hiszen esetükben nem alakul majd ki hullámosodás.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással