Veleszületett esztétikai hátrány, a tubuláris mell plasztikai sebészeti korrekciója


Sok nő mellének az évek múlásával kialakult esztétikai hibáját, mások az eleve kevésbé előnyös formáját, méretét szeretnék mellplasztikai sebészeti eljárással korrigálni. Minden ember egyedi, a genetika számos esztétikai jegyet meghatároz, szerencsésen előnyös vagy éppen sajnálatosan hátrányos módon.

Mi a tubuláris mell?

A tubuláris mell vagy csőmell olyan melldeformitás, ami már serdülőkorban megmutatkozik, a mell kifejlődésével alakul ki, tehát veleszületett emlőrendellenesség. A mell alapja kicsi, innen keskeny, hosszú alakban, egy vastagságban emelkedik ki, erről a formáról kapta a nevét. Ám nemcsak a mell alakját érintő esztétikai problémáról van szó, a tubuláris mell fejlődési rendellenesség: a mell mirigyállománya nem fejlődött ki, a minimális mirigyállomány a szoptatás lehetőségét is befolyásolja.

Hogyan néz ki?

A jelen korban általánosan „szépnek” mondott mell az alma alakú, ezzel szemben a csőmell alakja inkább az uborkához hasonlítható. Belső, alsó negyede sorvadt, a kevés mirigyállomány a bimbóudvart boltosítja ki, így a mell aránytalanul nagy átmérőjű bimbóudvarban végződik. Jellemző a megereszkedettség, a mellbimbó lefelé néz. Gyakori a két mell aszimmetriája, a rendellenesség érintheti csak az egyik mellett vagy mindkettőt, akár méretbeli különbséggel is, és kiterjedhet a mellbimbó és bimbóudvar méretére, a kiemelkedés mértékére. Esztétikai szempontból szintén kedvezőtlen a mellek között levő nagy távolság. A mellnek ez az alaki eltérése jelentősen rontja a jó megjelenést, az előnytelen külső súlyos önértékelési zavarokhoz vezethet. A mellplasztikai sebészeti eljárás ebben az esetben nagy lelki tehertől szabadítja meg az érintettet.

Hogyan lehet korrigálni a tubuláris mell deformitást?

Mivel ez a speciális probléma az esztétikailag előnyösnek mondott megjelenéstől több tekintetben is jelentősen eltér, a korrekció bonyolultabb, a plasztikai sebész összetett feladat előtt áll. Részletes előzetes tervezéssel, kombinált technikával oldható meg a műtét, melynek során többféle beavatkozásra is szükség van, ezekről az orvos előzetesen tájékoztatja a pácienst.

  1. Méretbeli korrekció
    A lehetséges megoldások között többszörös feladatok szerepelnek: a páciens elvárásai és a lehetőségek egyeztetése alapján a mell méretének növelése történhet a mell alapjának kiszélesítése, a meglévő mirigyállomány felszabadítása, szétválasztása és egyesítése megváltoztatott síkok mentén, más formát képezve, illetve a hiányos mellállomány implantátum beültetésével történő pótlása által.
  2. Aszimmetria korrekciója
    Amennyiben aszimmetria súlyosbítja a helyzetet, a két mell esetében más beavatkozás szükséges az egymáshoz harmonizáláshoz, a természetes mértékű szimmetria eléréséért. A kiindulási mérettől függően redukciós műtéttel lehet a nagyobb mellet a kisebbhez igazítani (mellkisebbítés), vagy implantátum beültetésével a kisebbet a nagyobbhoz.
  3. Mellfelvarrás
    A tubuláris mell féloldali vagy mindkét oldali mellfelvarrással (implantátum beültetésével vagy anélkül) hozható esztétikus helyzetbe.
  4. Bimbóudvar arányosítása
    A mellbimbó körüli bemetszéssel a bimbóudvar mérete a mell egészéhez arányosítva kisebbíthető. A tubuláris mell gyakran befelé forduló mellbimbóval jár együtt, ebben az esetben a műtét során a mellbimbó kiemelésére is sor kerülhet.

Hogyan történik a műtét?

A tubuláris mell plasztikai sebészeti korrekciója más mellműtétekhez hasonló lépésekben történik. A konzultáción az orvos a konkrét adottságokat látva, a vizsgálat alapján elmondja a szóba jöhető megoldásokat, ezzel párhuzamosan a páciens is felsorolja a kívánságait. Az orvos fotón is megmutatja a műtét utáni hegek elhelyezkedését és a mell várható alakját. Tájékoztatja a pácienst a beavatkozás menetéről, időtartamáról, az érzéstelenítés módjáról, a gyógyulás üteméről, az esetleges szövődményekről, a műtét utáni időszakra javasolt életmódról, az otthoni ápolási teendőkről, a kontroll várható időpontjáról.

Műtét előtt laboratóriumi és egyéb vizsgálatok (EKG, röntgen, mell ultrahang, mammográfia) elvégzése szükséges. A műtét napján a páciens a vizsgálatok eredményeivel, hálóruhával, papuccsal, éhgyomorra érkezik.  

A műtét érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik, hossza a rendellenesség mértékétől és a beavatkozás összetettségétől függ.

Mi várható a műtét után?

Mellplasztikai műtét után egy-két napos megfigyelési időt az intézményben kell tölteni, majd otthon folytatódik a gyógyulási szakasz. Hat-nyolc hétig speciális melltartó rögzíti a mellet a kialakított helyzetben. Az első hetekben fokozottan kímélő életmód javasolt: kerülni kell a karok emelgetését, hajolgatást, nem ajánlott az autóvezetés, a harmadik héttől fokozatosan lehet emelni a fizikai aktivitást. Hat hétig tilos a sportolás, fizikai munka, napozás, szolárium, szauna használata.

Bár a végleges eredmény (sebgyógyulás, a hegek elhalványodása) csak hónapok múltával alakul ki, a mell kontúrjának változása azonnal látható. A deformitás megszüntetése helyreállítja az önértékelést, az esztétikai korrekció a testi megjelenés mellett nagyban hozzájárul a lelki egyensúlyhoz is.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol plasztikai sebészeink minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink