Mellaszimmetria korrigálása


Bár az ókori görögöktől kezdve a mai napig az emberi test szépségének egyik fokmérője a szimmetria, a szépségversenyek győztesei sem rendelkeznek teljesen szimmetrikus testtel. Természetes jelenség, hogy testünk jobb és bal fele kissé eltér egymástól. Leginkább a cipőméretnél vagy kezünk erősségén, ügyességén tapasztaljuk meg ezt. A mellek alakja, mérete, teltsége, elhelyezkedése is eltér kissé, még akkor is, ha ezt nem vesszük észre.

A kis mértékű aszimmetria természetes dolog. A mellbimbók elhelyezkedésénél az 1 - 1,5 cm-es eltérés nem vagy alig vehető észre, ahogyan a mellek tömegében való 5-10 százalékos különbség sem tűnik fel. Az ilyen mértékű aszimmetria átlagosnak mondható, kezelést nem igényel, ám a nők negyedénél-harmadánál a két mell közötti különbség akár egy melltartó kosárméret is lehet.

Mi okozza a mellek aszimmetriáját?

  1. A minimális eltérés a test felépítésének természetes velejárója. 
  2. Nagyobb mértékű ( egy-három kosárméretnyi) eltérést okozhat a kötőszövet vagy csontozat fejlődési rendellenessége, a mirigyállományt érintő rendellenesség is. Ebben az esetben a különbség pubertás kortól válik feltűnővé.
  3. Összefüggésben állhat egyéb rendellenességgel (például tubuláris mell).
  4. Eredhet helytelen testtartásból, gerincferdülésből, mellkasdeformitásból (tölcsérmell, tyúkmell).
  5. Hormonális változások (terhesség, szoptatás), jelentős testsúlyváltozás (fogyás, hízás) okozhat a mirigyállományban, zsírszövetben eltérő változást, vagy a szövetek eltérő mértékben nyúlnak meg.
  6. Az aszimmetria önmagában nem jelent orvosi problémát, ám fontos figyelmeztető jel, ha a mellek denzitásában áll be változás: ha a mellek tömörsége eltérő, vagy korábbi mammográfiai leletekhez képest történt változás. Ekkor forduljunk orvoshoz! A kutatások azt mutatják, hogy a fellépő mellaszimmetria hátterében rosszindulatú folyamat is állhat.

Mit lehet tenni, ha esztétikai problémát jelent a mellek aszimmetriája?

Zavaró lehet, ha a két mell közötti különbség jelentős. A nőknél önértékelési zavarokat, lelki problémát, kapcsolati defektust okozhat a nőiesség szimbólumának, a mellnek takargatni való megjelenése. Az esztétikai problémát mellplasztikai sebészeti műtéttel lehet korrigálni.

Rendszerint a mellplasztika műtéti megoldásainak kombinációjára van szükség: sor kerülhet különböző alakú és méretű implantátumok beültetésére, mellfelvarrásra, mellnagyobbításra, mellkisebbítésre egyik vagy mindkét oldalon, illetve ezek kombinációjára.

  1. A kisebb mell mérete implantátum beültetésével a másik mell méretére növelhető, amennyiben az esztétikailag elfogadható.
  2. A túl nagy méretű mell kisebbítő műtéttel a kisebb mell méretére csökkenthető.
  3. Amennyiben mindkét mell túl kicsi, eltérő méretű implantátumok beültetésével, megfelelő és egyforma méretűre növelhető.
  4. Kombinált mellműtét során mellfelvarrással, a bimbóudvar méretének korrigálásával egyidejűleg szimmetrikus helyzetbe, szinte azonos méretűre és alakúra hozható a két mell.
  5. A beavatkozás érintheti mindkét vagy csak az egyik mellet.

Hogyan történik a mell aszimmetria korrekciós műtét?

A beavatkozás menete megegyezik a szükséges mellplasztikai sebészeti beavatkozás menetével. Az első konzultáción a páciens elmondja igényeit, a plasztikai sebész orvos a vizsgálat után elmagyarázza a korrekciós lehetőségeket. Ha implantátum beültetése is szerepel a korrekciós tervben, a páciens és az orvos kiválasztja a megfelelő implantátumot. Az orvos meghatározza a műtéti technikát, elmagyarázza a páciensnek, mivel jár a beavatkozás, hol és milyen hegek maradnak utána, fotón is megmutatja a várható eredményt. Tájékoztatja a gyógyulás időszakáról és az esetleges szövődmények előfordulásáról. 

Mellplasztikai sebészeti beavatkozás előtt laborvizsgálat és egyéb vizsgálatok (EKG, vérnyomás, szükség esetén képalkotó vizsgálatok) elvégzése szükséges. A műtét altatásban történik. Utána egy éjszakát az orvosi intézetben kell tölteni.

A gyógyulás első szakaszában kímélő életmód szükséges a beavatkozás jellegének megfelelően. Mellműtét után az első hetekben kerülni kell a karok mozgatását, a fizikai aktivitást. Kontrollvizsgálat során a plasztikai sebész ellenőrzi az implantátum helyzetét, a hegesedés folyamatát a szövődmények megelőzéséért és gyors kezelésért. A megszokott életmódhoz való visszatérés az elvégzett mellplasztikai műtét függvényében fokozatosan a harmadik-negyedik héttől kezdve indul. 

Milyen eredmény várható a mellaszimmetria korrekciós műtét után?

A beavatkozással megszüntethető a feltűnő aszimmetria, illetve az természetes, nem észrevehető mértékűre csökkenthető. Az esztétikus megjelenéssel együtt helyreállítja a nők önbizalmát, elősegíti a sikeres párkapcsolatot.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással