Mellkasdeformitások plasztikai sebészeti megoldásai – tölcsérmell és tyúkmell


Amellett, hogy a mellkasdeformitás esztétikai problémát jelent, egészségügyi panaszokat is okozhat. A mindennapi életben kétféle deformitással találkozunk: ezek a tölcsérmellkas és a tyúkmellkas.

A tölcsérmell vagy cipészmellkas (pectus excavatus) a szegycsont és a bordák befelé húzódó deformitásával járó mellkas-elváltozás, az elülső mellkasfal középvonali behorpadása. Néha már kisgyermekkorban, de később is kialakulhat, kezelés nélkül a növekedéssel mindig romlik. A behúzódás lehet szimmetrikus vagy aszimmetrikus attól függően, hogy mindkét oldal ugyanolyan mértékben érintett-e. Kisebb fokú benyomódás esetén legtöbbször az esztétikai problémán túl nem okoz más panaszt, azonban a deformitás egyes esetekben olyan mértékű is lehet, hogy a szegycsont és a gerinc majdnem összeérnek. Ilyenkor súlyos légzőszervi és szívrendszeri panaszok is kialakulhatnak, ezért nagyon fontos a tölcsérmellkas vizsgálata, kezelése és az állapotromlás megelőzése már gyermekkorban.

Hogyan alakul ki a tölcsérmell?

Nem ismert pontosan, miért alakul ki, de megfigyelhető családi halmozódás. A lakosság egy százalékát érinti. Lányoknál a serdülőkorban a mellek megnövekedése után szembetűnőbbé válik.

Egészséges állapotban a gerincről eredő bordákat elöl a szegycsontlemez zárja egységes kosárrá. Ha a bordakosár növekedése a bordaporcok gyengesége miatt nem képes a szegycsontot egyre előrébb emelni, akkor a növekedés során az elülső mellkasfal egyre lejjebb süllyed, így alakul ki a tölcsérszerű bemélyedés. A diagnózist a fizikális és a háromdimenziós CT-vizsgálat alapján mondja ki a szakorvos.

Mit jelent ez az állapot az érintett számára?

A tölcsérmell gyermekkorban és ifjúkorban inkább kozmetikai jelentőségű. Kardiológiai és légzésfunkció vizsgálattal azonban már ekkor kimutathatók kisebb eltérések. Az érintett gyerekeknél gyakoribb a felsőlégúti megbetegedés, tüdőgyulladás, asztma, szívzörej.

Fiatal felnőttkor után a porcok elcsontosodnak, a mellkas szerkezete egyre merevebbé válik. Mivel a mellkas térfogata kisebb, a horpadt szegycsont mögött a szívnek és a tüdőnek is kevesebb hely jut, egyre intenzívebbé válnak a légzési vagy akár a keringési panaszok.

Hogyan lehet kezelni a tölcsérmellkast?

A deformitás fokának függvényében, a szükséges vizsgálatok elvégzése alapján szakorvos javasol terápiát. Gyerekkorban a konzervatív kezelési módszerek (egyéni gyógytorna, úszás) a mellkas, a hasfal és a hát izmainak erősítését célozzák. A kialakult deformitás gyógytornával nem javítható, de a további romlás speciális gyakorlatokkal megelőzhető lehet.

Ha a deformitás a szív és tüdő működését korlátozza, szükségessé válik a műtéti beavatkozás is, javasolt azonban esztétikai okokból, a lelki sérülések elkerülése érdekében már 18 éves kor előtt elvégezni a műtétet.

Ma a legkisebb beavatkozással a legjobb eredményt elérő, világszerte elterjedt megoldás az ún. Nuss-műtét, melynek során a mellkasra erősített lemez - életkortól függően - 1-3 évig marad a gyerekben, majd a csontok megfelelő helyre kerülése után eltávolítják azt. Ezzel a beavatkozással a szegycsont kiemeléséhez nincs szükség széles feltárásra és a bordaporcok kiterjedt csonkolására. Előnye a rövid műtéti idő, kis heg, azonnal látható eredmény, kifejezetten stabil mellkas-szerkezet, kis megterhelés a betegnek.

Műtétre gyógytornászok által előkészített állapotban kerülhet sor. Szintén nagyon fontos a műtét utáni szakban végzett kiegészítő fizikoterápiás kezelés, az első napokban fájdalomcsillapítás, gyógytornász vezetésével történő mobilizálás. Műtét után két hónappal kezdhető a könnyű testgyakorlás, a későbbiekben javasolt a könnyű sport.

A tyúkmellkas kialakulása, kezelése

A tyúkmellkas (pectus carinatum) esetében a tölcsérmellkassal ellentétben a szegycsont és a bordák kifelé türemkednek. A szív és tüdő helyzetét és működését általában nem befolyásolja, legtöbbször csak esztétikai problémát okoz.

Kialakulásának oka nem teljesen ismert, de összefüggésbe hozható D-vitaminhiány következtében kialakult angolkórral, illetve genetikai okokra is visszavezethető. Előfordulási gyakorisága 1-2 százalékos.

Gyerekkorban javasolt a mellkas, hát izomzatát erősítő, a légzőizmokat jól megmozgató gyógytorna, úszás, erőteljes folyamat esetében fűző viselése.

Műtéti megoldása a tyúkmellkas minimálinvazív korrekció, a tölcsérmellkas műtéthez hasonló eljárás. A tölcsérmellkassal ellentétben azonban a beültetett lemezzel itt nem a horpadást kell kiemelni, hanem a kozmetikailag zavaróan előreugró (de egyébként bajt nem okozó) szegycsontot kell a helyére kényszeríteni. A lemez viselési ideje általában 3 év. A műtét előtti és utáni szak (kivizsgálás, előkészítés, lábadozás) lényegében azonosan zajlik, mint a tölcsérmellkas-műtét esetében.

Mindkét mellkasdeformitás műtéti megoldása lehetséges. Forduljon szakorvoshoz, plasztikai sebész orvoshoz, hogy az előzetes ingyenes konzultáción tájékoztatást kapjon a korrekció menetéről.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással