Elmozdulhat vagy kilökődhet a mellimplantátum?


A mellnagyobbítás a legnépszerűbb plasztikai sebészeti eljárás, amellyel a nők tartósan vonzó megjelenésre és ezáltal pozitív önértékelésre tehetnek szert. A mai legújabb generációs kohézív gél tartalmú, illetve poliuretán hab mellimplantátumok 20-25 évre, de akár élethosszig garantálják a kívánt mellméretet és optimális kontúrt. Mielőtt valaki elszánja magát az implantátumos mellnagyobbításra, természetesen alaposan tájékozódik erről az életét jelentősen befolyásoló lépésről. A felmerülő kérdések között szerepel az is, hogy biztonságosan a helyén marad-e az implantátum, és befogadja-e a mellszövet. A válaszhoz a tokképződés folyamatát kell megismerni.

Kilökődhet-e az implantátum?

Az implantátum szövetbarát, hipoallergén anyag, a szervezet mégis úgy fogadja be az idegennek felismert anyagot, hogy kötőszövetes réteget alakít ki körülötte, egy burokkal határolja el saját sejtjeitől. Az implantátum körüli tokképződés a szervezet természetes válaszreakciója, a beépülés folyamata. Már a műtét után két-három héttel kialakul, legintenzívebben a beültetést követő harmadik és hetedik hónap között zajlik, és a hegesedés végére, a műtétet követő egy-másfél évben fejeződik be. Rendkívül ritka komplikáció, amikor az implantátum behelyezését követően a szervezet nem fogadja be azt, fertőzés vagy gyulladás lép fel, és ennek következtében az implantátumot a gyulladt szövetekkel együtt el kell távolítani.

Hogyan rögzül a mellben az implantátum?

Az implantátum falára ránövő kötőszövetes réteg, a tok stabilizálja az implantátumot. Jól zajló gyógyulási folyamat eredményeképpen a tok puha, rugalmas marad, nem érezhető. Az első négy-nyolc hétben kompressziós melltartó támogatja ezt a folyamatot, az implantátumot és a szöveteket a kialakított helyzetben tartja.

Mikor mozdulhat el az implantátum?

  1. A műtétet követő első napokban nagyon kis eséllyel bekövetkezhet az implantátum elmozdulása, ezt műtéttel lehet korrigálni. 
  2. Előfordulhat helytelen tervezés vagy műtéti technika következtében, ha a bemetszéskor az implantátum számára túl kicsi vagy túl nagy zseb lett kialakítva. 
  3. A további hónapokban lassú gyógyulás mellett a gravitáció, vagy túl nagy méret választásakor az implantátum súlya okozhat elmozdulást, különösen sóoldattal töltött implantátumnál, ez ugyanis nehezebb a szilikon gélnél.  
  4. Késői szövődmény, a tokzsugorodás következtében a beültetést követően hónapokkal, akár évekkel később is megtörténhet az elmozdulás. Ha az implantátumot körülvevő tok megkeményedik, megvastagodik, rideggé válik, az implantátumot deformálhatja, illetve elmozdíthatja a helyéről. A legújabb, texturált felületű implantátumoknál ennek igen alacsony az esélye. 

Melyek az elmozdulás tünetei?

Az implantátum bármelyik irányba elmozdulhat. Hanyatt fekvéskor a mell implantátum nélkül is oldalirányba csúszik, ez nem ad okot aggodalomra. Az implantátum tényleges elcsúszását az jelzi, hogy a mellbimbó az elcsúszással ellenkező irányba mutat. A tokzsugorodás jele, a “redőzött vagy hullámos mell” leginkább előrehajláskor, a mell felső, belső vagy oldalsó, alsó részénél észlelhető, különösen akkor, ha kevés kötőszövet, mirigyállomány takarja el az implantátumot, tehát vékony testalkat mellett feltűnőbb.

Mi a teendő, ha elmozdult az implantátum?

Előfordulhat, hogy az elmozdulás csak minimális, például kismértékű  tokzsugorodás esetében. Érintheti csak az egyik vagy mindkét mellet. Amennyiben esztétikailag zavaró a rendellenesség, műtéttel korrigálható. Így a tokosodást (tokzsugorodást) megelőző állapot visszaállítható. Az implantátumot ehhez nem feltétlenül kell cserélni.  

Hogyan előzhető meg az implantátum elmozdulása?

  1. Megfelelő méretű, testalkathoz illő, nem túl nagy implantátum megválasztásával. 
  2. A tokosodást segíti a texturált felület, ez nagymértékben csökkenti az elmozdulás esélyét.
  3. A poliuretán hab implantátumok súlya kisebb, ezzel nagyobb méret is elérhető a súly növekedése nélkül. 
  4. A gyógyulás időszakában feltétlenül javasolt a kompressziós melltartó folyamatos viselése.
  5. A későbbiekben is ajánlatos melltartó hordása nemcsak az implantátummal megnövelt mell támasztására, hanem a szövetek megnyúlásának megelőzése érdekében is.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással