Elmozdulhat vagy kilökődhet a mellimplantátum?


A mellnagyobbítás a legnépszerűbb plasztikai sebészeti eljárás, amellyel a nők tartósan vonzó megjelenésre és ezáltal pozitív önértékelésre tehetnek szert. A mai legújabb generációs kohézív gél tartalmú, illetve poliuretán hab mellimplantátumok 20-25 évre, de akár élethosszig garantálják a kívánt mellméretet és optimális kontúrt. Mielőtt valaki elszánja magát az implantátumos mellnagyobbításra, természetesen alaposan tájékozódik erről az életét jelentősen befolyásoló lépésről. A felmerülő kérdések között szerepel az is, hogy biztonságosan a helyén marad-e az implantátum, és befogadja-e a mellszövet. A válaszhoz a tokképződés folyamatát kell megismerni.

Kilökődhet-e az implantátum?

Az implantátum szövetbarát, hipoallergén anyag, a szervezet mégis úgy fogadja be az idegennek felismert anyagot, hogy kötőszövetes réteget alakít ki körülötte, egy burokkal határolja el saját sejtjeitől. Az implantátum körüli tokképződés a szervezet természetes válaszreakciója, a beépülés folyamata. Már a műtét után két-három héttel kialakul, legintenzívebben a beültetést követő harmadik és hetedik hónap között zajlik, és a hegesedés végére, a műtétet követő egy-másfél évben fejeződik be. Rendkívül ritka komplikáció, amikor az implantátum behelyezését követően a szervezet nem fogadja be azt, fertőzés vagy gyulladás lép fel, és ennek következtében az implantátumot a gyulladt szövetekkel együtt el kell távolítani.

Hogyan rögzül a mellben az implantátum?

Az implantátum falára ránövő kötőszövetes réteg, a tok stabilizálja az implantátumot. Jól zajló gyógyulási folyamat eredményeképpen a tok puha, rugalmas marad, nem érezhető. Az első négy-nyolc hétben kompressziós melltartó támogatja ezt a folyamatot, az implantátumot és a szöveteket a kialakított helyzetben tartja.

Mikor mozdulhat el az implantátum?

  1. A műtétet követő első napokban nagyon kis eséllyel bekövetkezhet az implantátum elmozdulása, ezt műtéttel lehet korrigálni. 
  2. Előfordulhat helytelen tervezés vagy műtéti technika következtében, ha a bemetszéskor az implantátum számára túl kicsi vagy túl nagy zseb lett kialakítva. 
  3. A további hónapokban lassú gyógyulás mellett a gravitáció, vagy túl nagy méret választásakor az implantátum súlya okozhat elmozdulást, különösen sóoldattal töltött implantátumnál, ez ugyanis nehezebb a szilikon gélnél.  
  4. Késői szövődmény, a tokzsugorodás következtében a beültetést követően hónapokkal, akár évekkel később is megtörténhet az elmozdulás. Ha az implantátumot körülvevő tok megkeményedik, megvastagodik, rideggé válik, az implantátumot deformálhatja, illetve elmozdíthatja a helyéről. A legújabb, texturált felületű implantátumoknál ennek igen alacsony az esélye. 

Melyek az elmozdulás tünetei?

Az implantátum bármelyik irányba elmozdulhat. Hanyatt fekvéskor a mell implantátum nélkül is oldalirányba csúszik, ez nem ad okot aggodalomra. Az implantátum tényleges elcsúszását az jelzi, hogy a mellbimbó az elcsúszással ellenkező irányba mutat. A tokzsugorodás jele, a “redőzött vagy hullámos mell” leginkább előrehajláskor, a mell felső, belső vagy oldalsó, alsó részénél észlelhető, különösen akkor, ha kevés kötőszövet, mirigyállomány takarja el az implantátumot, tehát vékony testalkat mellett feltűnőbb.

Mi a teendő, ha elmozdult az implantátum?

Előfordulhat, hogy az elmozdulás csak minimális, például kismértékű  tokzsugorodás esetében. Érintheti csak az egyik vagy mindkét mellet. Amennyiben esztétikailag zavaró a rendellenesség, műtéttel korrigálható. Így a tokosodást (tokzsugorodást) megelőző állapot visszaállítható. Az implantátumot ehhez nem feltétlenül kell cserélni.  

Hogyan előzhető meg az implantátum elmozdulása?

  1. Megfelelő méretű, testalkathoz illő, nem túl nagy implantátum megválasztásával. 
  2. A tokosodást segíti a texturált felület, ez nagymértékben csökkenti az elmozdulás esélyét.
  3. A poliuretán hab implantátumok súlya kisebb, ezzel nagyobb méret is elérhető a súly növekedése nélkül. 
  4. A gyógyulás időszakában feltétlenül javasolt a kompressziós melltartó folyamatos viselése.
  5. A későbbiekben is ajánlatos melltartó hordása nemcsak az implantátummal megnövelt mell támasztására, hanem a szövetek megnyúlásának megelőzése érdekében is.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Mellplasztika

25% kedvezménnyel