Double bubble – kettős kontúrú mell


A legújabb plasztikai sebészeti technikának köszönhetően ma már ritkán előforduló és korrigálható jelenség a kettős kontúrú mell. Mellnagyobbítás műtét után bármikor jelentkezhet a komplikáció. Megjelenésében olyan, mintha a megnövelt, telt kebel két részből állna. A két kontúr – a mellé, és az implantátumé - rendszerint a mell alsó vonalán látszik a mell és a mellkas találkozásánál. Kivehető, hogy az implantátum nem jól helyezkedik el.

Mi okozza a kettős kontúrt?

  1. Természetes jelenség. Előfordulhat, hogy átmenetileg a műtét után a gyógyulás kezdeti szakaszában rendellenesség nélkül is látható a kettős kontúr. Ez magától elmúlik a tok képződésével texturált vagy sima felületű implantátum esetében a műtétet követő négy-hat héten belül. Csak akkor jelent rendellenességet, ha a műtét után hat héttel még mindig észlelhető. Poliuretán hab bevonatú implantátum beültetésekor, megereszkedett vagy tubuláris mellnél hosszabb ideig, akár hónapokig tart a műtétet követő enyhe kettős kontúr eltűnése. A műtét utáni hetekben rendszeres kontrollvizsgálat során az orvos ellenőrzi a folyamatot. Egyéni sajátosság, lassú regenerálódás mellett is kiszűrhető, meddig nem kóros.
  2. Ödéma. Mellnagyobbítás műtét után ödéma is okozhat double bubble mellet, ám ez az ödéma felszívódásával, a gyógyulással együtt megszűnik.
  3. Nem megfelelő tervezés. Az esetek egy részében abból adódik, hogy a behelyezés technikai tervezése, máskor az implantátum méretének megválasztása nem a mell alkati sajátosságainak figyelembe vételével történt.
  4. Mell megereszkedése. Természetes folyamat, hogy az életkorral, hormonális változásokkal (terhesség, szoptatás, menopauza) a mellszövet veszít rugalmasságából, és megereszkedik. Bár az implantátum a mellszövettel együtt ereszkedik, olykor megjelenhet külön is az implantátum kontúrja.
  5. Tokzsugorodás. Jelentős, III. és IV. fokú tokzsugorodás esetén is látható válik a kettős vonal. Ez előre nem látható szövődmény, egyéni reakció.

Hogyan előzhető meg a kettős kontúr?

  1. Megfelelő tervezéssel. Fontos, hogy a műtétet megelőző konzultáción az orvos és a páciens olyan megoldást találjon a méretet, formát és műtéti technikát illetően, ami az igények kielégítése mellett illeszkedik a testalkathoz és a mell eredeti formájához. Különösen fontos ez a mellfelvarrással együtt történő implantátumbeültetéskor, mert ez a legkomplexebb mellplasztikai sebészeti műtét, az ilyen műtéteknél nagyobb a rizikója a double bubble kialakulásának.
  2. Műtéti technikával. A megfigyelések szerint gyakrabban fordul elő a kettős kontúr, ha az implantátum a mellizom fölé került. Ezért a mellizom alá vagy részben alá történő beültetés olyan műtéti technika, amivel nagy mértékben kivédhető az implantátum észrevehetősége.

Hogyan szüntethető meg a double bubble mell?

  1. A műtétet megelőző konzultáción a lehetőségek, egyéni adottságok és az igények egyeztetésével, ezeknek megfelelő tervezéssel eleve kivédhető.
  2.  A műtétet követő hat hétben, de legfeljebb hat hónapban orvosi ellenőrzés mellett adott esetben a kivárás is eredményt hozhat.
  3. A műtétet követő időszakban, ödéma kialakulásakor az orvos által javasolt masszázzsal, krémekkel, gyakorlatokkal lehet támogatni a megszűnését. Már állandósult kettős kontúr esetében a masszírozás nem hoz eredményt.
  4. A nem tokzsugorodás miatt kialakult kettős kontúrt bizonyos esetekben mellfelvarrással lehet megszüntetni.
  5. Másodlagos optimalizációs műtétre kerülhet sor, amennyiben nem a műtét utáni átmeneti időszakról van szó, hanem a gyógyulási időn túl is látható a kettős kontúr, vagy későbbi szövődmény, tokzsugorodás következtében alakult ki a double bubble mell.

Minden esetben javasolt a panasszal a mellnagyobbítást végző plasztikai sebészhez fordulni. Ismételt konzultáció alkalmával lehet megbeszélni a korrigálás lehetőségét. Az újratervezéskor szóba jöhet az implantátum cseréje, kisebb vagy más formájú (kerek helyett csepp alakú) választása.

További kérdése van?

Kérdezzen ingyenes mellplasztika konzultáció keretében!

Jöjjön el egy személyes, kötelezettségektől mentes beszélgetésre, ahol minden kérdésére készséggel válaszolnak.

Kapcsolódó cikkeink


Személyes mellplasztika konzultáció Dr. Karvász Tamással